Taşınma Ve Eşya Depolama Sürecinde Mobilya Demontajı
Taşınma ve Eşya Depolama Rehberi 03
Kimilerimiz konfor alanını terk etmek konusunda çok endişeli olsa da taşınmak ve eşya depolamak yaşamımızın hiç beklemediğimiz bir anında yapmak zorunda kaldığımız bir eylem olabiliyor. Yeni bir ev bulmak, yeni bir eve, çevreye ve yaşam tarzına alışmak yeterince stresliyken bir de taşınmanın başlı başlına zorluklar yaratıyor olması bu süreci bir eziyet haline dönüştürebiliyor. Bir de eşyaların demontajı ve paketlenmesi konusunda tecrübeli değilseniz, bu işe başlamadan önce birtakım tavsiyeler almak sürecin daha stresli ve yorucu olmasını önlemek adına oldukça gerekli oluyor. Ek olarak bu işlemi doğru yapmanın hem mobilyalarımızın güvenliğini sağlamak hem de kendi sağlımızı tehlikeye atmamak adına önemli olduğunu hatırlatmamız gerek. O halde gelin, taşınırken mobilyaları nasıl sökeceğimize ve nasıl paketleyeceğimize şöyle bir göz atalım.
Kapı ve Koridorları Ölçün
Taşınmak çoğu zaman zahmet isteyen bir iştir. Buna bir de evin fiziki dezavantajları eklendiğinde taşınmak iyice zor bir hal alabilir. O yüzden taşınma işlemine başlamadan önce evimizin şartlarını tespit etmek, sürecin tamamının daha az zahmetli ve hızlı tamamlanması açısından oldukça faydalı olacaktır. Büyük eşyaları kapılardan çıkarmak kimi zaman çok zor olabilir. İlk olarak kapıların ölçüsünü, daha sonra da koridorların ölçüsünü almak hangi eşyanın kolayca hareket ettirilebileceği, hangisinin parçalara ayrılarak çıkarılması gerektiğini anlamak adına oldukça önemlidir.
Özellikle koltuk, yatak, dolap gibi eşyaların hareket ettirilmesi oldukça zordur. Ancak mobilyaları söküp sonradan tekrar montajlamak emek ister. Ayrıca eşyaları söküp geri takma işlemi sırasında eşyalara zarar verme ihtimali olması ve ne kadar çok parça varsa taşınma sırasında parçaların kaybolma ve zarar görme ihtimalinin de buna paralel olarak artacak olması eşyaların öncelikli olarak tek parça halinde taşınmasını amaçlamayı gerektirir. Bu eşyaların ölçülerini kapılarımız ve koridorlarımızla kıyasladığımızda demontaj ihtiyacı olmadığını görmek hem zamandan hem de emekten tasarruf etmemizi sağlayabilir. Ayrıca söktüğümüz parçaların her birini ayrı ayrı taşımak yerine paketler halinde hareket ettireceğimizi düşünürsek bu paketlerin de kolay taşınabilecek şekilde oluşması açısından evin fiziki şartlarını bilmek oldukça önemlidir.
Hangi Mobilyaları Sökeceğinize Karar Verin
Mobilya demontajı işine girişmeden önce ilk yapılması gereken şey sahip olduğumuz mobilyalarımızı gözden geçirmek ve hangilerinin sökülüp paketlenebileceğini, hangilerinin ancak tek parça olarak hareket ettirilebileceğini kararlaştırmak olacak. Buna göre sökeceğimiz parçalar için paketleme alanı ayarlarken, bu mobilyaların demontajı için gerekli malzemelerin tedariki ve nasıl yapılacağına dair gerekli bilgiyi edinmemiz gerekli. Günümüzde birçok mobilya beraberinde montaj ve demontaj bilgilerini içeren kullanma kılavuzlarıyla birlikte gelmektedir. Toplum olarak kullanma kılavuzlarıyla aramız her ne kadar iyi olmasa da özellikle bu gibi durumlarda çok faydalı olabileceğini söylemek gerekir.
O halde ilk olarak mobilyalarımızın kullanma kılavuzlarını bulmak ve buradan gerekli bilgileri almak doğru olacaktır. Bir de tabii ki tek parça olarak hareket ettirmemiz gerekecek mobilyaların da bir hal çaresini düşünmeye başlamamız iyi olabilir. Kapılardan geçiremeyeceğimiz büyüklükte parçalar varsa bunların camlar aracılığıyla çıkarılması mümkün olabilir. Evin fiziki şartlarıyla ilgili planlamamızı tamamladıktan sonra artık diğer adımlara geçebiliriz.
Doğru ve Yeterli Ekipmana Sahip Olun
Birçoğumuz evimizde bir yıldız tornavida bulduğumuzda artık tüm tamir işlerine girişebileceğimizi, mobilyaları veya diğer eşyaları söküp takabileceğimizi düşünürüz. Ancak kötü bir haber vermeliyim, elinize bir yıldız tornavida alıp mobilyaların demontajına başlamak pek de iyi bir fikir olmayabilir. Her mobilyanın kendine özgü birleştirme ve sökme yöntemi olabileceği gibi bu işlem için yine birtakım ekipmanlara ihtiyacımız olabilir. Bu yüzden işe başlamadan önce ilk olarak mobilyalarımızın sökülmesi için gerekli olan ekipmanı tespit ve tedarik etmeli, daha sonra sökme işlemine başlamalıyız. Bunu yaparken az önce de söylediğimiz gibi kullanma kılavuzlarına danışabiliriz. Kullanma kılavuzunu çoktan çöpe atmışsanız internette küçük bir araştırma sizi bekliyor olacak.
Mobilyaları Sökmeye Başlarken
Şu ana dek mobilyalarımızı en hızlı ve en zahmetsiz şekilde taşınmaya hazır hale getirmek için hazırlığımızı yaptık. Bu dakikadan sonra ilk olarak odadaki tek parça olarak çıkarılacak eşyaları odadan çıkararak başlayabiliriz. Odada daha geniş yer olması daha rahat çalışmamızı sağlayacaktır. Bundan sonra yapacağımız ilk işlem sökülen parçaları ne şekilde depolayacağımızı belirlemek olacak. Parçaları tümünü söktükten sonra paketlemeye başlamak, söktüğümüz parçaların bazılarının kaybolmasına ya da yanlış paketlere girmesine yol açabilir. Ayrıca parçaların birbirini tutmasını sağlayan vidaların kolayca kaybolduklarını unutmamak gerek. O küçücük vidalar göz açıp kapayıncaya dek bir yerlere düşüp kaybolma konusunda çok iyiler, bilirsiniz. Ayrıca kaybolmuş bir vida yerine yenisini bulmak da oldukça güç olabilir. Taşınmanın zorluklarıyla uğraşırken bir vida için arayışa girmek zannediyorum ki herkesin sinirini bozacaktır. O halde paketleyeceğimiz ürünler için hazırlığımızı yaparak işe başlayabiliriz. Paketlemek için hazır olduktan sonra daha önce bahsettiğimiz üzere doğru ekipmanları kullanarak ve doğru şekilde eşyaları sökmeye başlayın. Söktüğünüz her parçayı doğruca yerine paketteki yerine koymayı unutmuyoruz. Ayrıca parçaları sökerken özellikle vidalar konusunda hassas olmamız gerektiğini unutmamak gerek. Sökme işlemi sırasında zarar gören parçalar tekrar birleştirmeye çalıştığımızda başımızı ağrıtabilir.
Parçaları Yeniden Bir Araya Getireceğinizi Unutmayın
Sökme işlemine başlarken bu parçaları yeniden bir araya getireceğimizi de aklımızda tutmalıyız. Bu şu anlama geliyor. Öncelikle parçaların her birini kaybolmayacak şekilde düzgünce paketlemeliyiz. Ancak dikkat etmemiz gereken hususlar bununla sınırlı değil. Bazı parçaları bir araya getirmek oldukça karmaşık olabilir. Taşınmanın da beraberinde getirdiği yorgunluk ve stresin de etkisiyle parçaları sökerken hangi sırada ve şekilde söktüğümüz aklımızdan çıkabilir. Bu da tekrar bir araya getirirken sorunlar yaşamamıza sebep olabilir. O halde söktüğümüz parçaların nereye ait olduğunu paketleme sırasında not alabiliriz. Ayrıca teknolojinin imkanlarını kullanmak da burada faydalı olabilir. Günümüzde birçoğumuzun her biri birbirinden güzel fotoğraflar çeken akıllı telefonlara sahibiz. Montajın oldukça karmaşık olacağını düşündüğünüz mobilyalarda söktüğümüz her parçanın ardından mobilyanın aldığı hali fotoğraflayabilir ve tekrar bir araya getirirken bu fotoğraflardan yararlanabiliriz. Ayrıca bu işlemler sırasında hangi parçanın hangi aleti kullanarak sökülüp takıldığını da not edebilir ya da fotoğraflarımızda bu aletlere yer vererek kendimize küçük ipuçları yaratabiliriz.
Taşıma Ve Depolama Esnasında Parçaların Kaybolmamasını Nasıl Engelleyeceğiz?
Özellikle çok fazla parçadan oluşan mobilyalarda bu parçaların her birini taşıma telaşı içerisinde güvende tutmak zor. Ufak parçaların hiç beklemediğimiz bir anda ortadan kayboluvermesi, taşınma telaşını tamamlıyoruz derken başımıza bir sürü yeni iş çıkarabilir. Bunun için birtakım önlemler almak taşınma sonrasında evi tekrar yerleştirirken ortaya çıkabilecek tatsızlıkların önüne geçebilir. Öncelikle her parçayı güzelce paketlememiz gerektiğini söylemiştik. Ancak büyük parçaları ve küçük parçaları aynı kutu içerisine yerleştirmek tek başına bir çözüm değil. Kaybolması muhtemel parçaları ayrı ayrı paketleyerek, burada poşet kullanabilirsiniz, kutuların içine yerleştirmek bir çözüm olabilir. Ancak yine de bu küçük paketçiklerin de kaybolmayacağından emin olmak isteyebiliriz. Bunun için bu paketleri ilişkili oldukları büyük parçaların paketlerine bantlamak bir çözüm yolu olabilir. Bu sayede bu paketlere bağlı olarak taşınma boyunca güvenli bir şekilde paketçiklerimiz seyahat edebilirler. Taşınmak için eşyaları hareket ettirmeden önce paketlerin her birinin sağlam olduğuna ve özellikle paketlerde delik veya yarıklar olmadığına emin olmak da önemli tabii ki.
Bulamadığınız Bir Parça Olduğunu Mu Düşünüyorsunuz?
Hepimiz başta teknolojik aletler olmak üzere çok fazla parçadan oluşan eşyaları söküp incelemiş ve akabinde tekrar bir araya getirmeye çalışmışızdır. Bu çalışma sırasında genellikle dışarıda fazladan bir parça kalsa da bazen bu durum tam tersi olabiliyor. Eşyalarınızı yeni eve taşımış ve mobilyalarınızı kurmaya başlamışken bir parçanın eksik olduğunu düşünebilirsiniz. Peki bunun önüne geçmek için ne yapabiliriz? Yukarıda özellikle küçük parçaları ayrı ayrı paketlememizin kaybolma ihtimalini azaltacağını söylemiştik. Yine de bazı küçük şanssızlıklar bir şeylerin kaybolmasına yol açabilir.
Bu ihtimalde parçalardan bir veya birkaçının eksik olup olmadığını deneme yanılma yöntemiyle öğrenmek ya da eksik bir parça olduğunu başta fark etmeyip daha sonra mobilyamızın bu durumdan dolayı zarar görmesiyle öğrenmek oldukça üzücü olacaktır. Bunu önlemek adına ayrı ayrı paketlediğimiz paketlerin her birinin üzerine küçük etiketler ya da işaretler koyabiliriz. Bu sayede mobilyamızın montajını yaparken tüm parçaları kullandığımızdan emin olabiliriz. Ayrıca montajı karmaşık olan bazı mobilyalar için bu işaretler parçanın nereye ait olduğunu ve montajının nasıl yapılacağını gösteren küçük ipuçlarına da dönüşebilir.
Nakliyat Ve Eşya Depolama Sürecinde Kırılgan Eşyalara Dikkat Edin
Ev taşıma esnasında belki de en çok korkulan şeylerden birisi de eşyaların kırılma tehlikesi. Özellikle araca yüklerken yapılan bazı dikkatsizlikler ya da yoldan kaynaklanan sarsılmalar eşyalarımızın araç içerisinde hasar görmesine sebep olabilir. Parçalara ayırdığımız mobilyalarımızın bazı hassas parçalarının tekrar birleştirme sırasında kırıldığını fark etmek hem tüm taşınma telaşının içinde tadımızı kaçıran ek bir olumsuzluk olacak, hem de güzelim mobilyalarımızı belki de kullanılmaz hale getirecektir. O halde yapmamız gereken kırılgan olduğunu düşündüğümüz parçaları ayrıca paketlemek ve bu paketlerin çevresini de alabilecek hasarlara karşı koruyacak şekilde sarmak olacaktır. Ayrıca bu paketler üzerine kırılabilecek eşya olduğunu belirten işaretler koymak araca yerleştirme sırasında da daha hassas davranılmasını sağlayacaktır. Evden eve nakliyat ya da eşya depolama işlemi olması farketmeksizin, eşyalarınızın araca ve araçtan eve ya da depoya taşınması sırasında da özen gösterilmesi gerekmektedir.
Taşınma Ve Depolama Sürecinde Temizlik Konusu
Taşınma süreci beraberinde birçok işi de getiriyor elbette. Bunların başında gelen şeylerden birisi de temizlik. Bazen eşyaları taşımadan önce temizlemek mantıklı gelebilir. Ancak taşıma esnasında eşyaları parçalarına ayıracağımız ve her birini ayrı ayrı paketleyeceğimizi söylemiştik. Buna ek olarak taşıma sırasında her ne kadar eşyalar paketlenmiş olsa da kirlenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden temizliği taşınma sonrasında eşyaların yeniden montajının arkasına bırakmak gerekir. Fakat taşınma esnasında eşya depolama hizmeti de almaya karar verdiyseniz, nasıl olsa depoda duracak diyerek eşyalarınızı tamamen kirli ve tozlu şekilde depolamamanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Son Olarak
Bu yazımızda sizlere taşınma ve eşya depolama esnasında mobilyalarımızın demontajını nasıl yapacağımızı anlattık. Tabii ki her şey bir yana, tüm bunları yaparken kendi sağlığımızı korumaya dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda mobilyalarımızın sağlığının da bundan etkilenebileceğini söyleyebilirim. Aksi taktirde profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin.
2 Yorum
Geri bildirim:
Geri bildirim: