İlk Evinizi Tutarken Kaçınmanız Gereken 7 Hata
İlk kez kendinize ait bir eviniz olacaksa, muhtemelen tarifi zor bir heyecanın içerisindesinizdir. Aslında çok tatlı heyecanlarla dolu bu süreç, bir yandan da biraz stresli bir meydan okuma halini alabilir. İlk evinize çıkmaya hazırlanırken, yapmak ve almak istediğiniz bir sürü şey varken bir yandan da çok daha kısıtlı bir bütçeniz olur genellikle. Bu sebeple hayal ettiğiniz evi tasarlayabilmeniz için biraz planlı ve temkinli ilerlemek ve bu doğrultuda adımlar atmak gerek.
Çok beğendiğiniz o pahalı koltuğu, masanızı süsleyecek şık antika vazoyu almanız ne kadar gerekli? Ya da uygun fiyata aldığınız köşe takımı birkaç aya kullanılamaz duruma gelebilir mi? Eviniz için alışveriş yaparken önceliklerinizi doğru belirlemek ve bu yönde alışveriş yapmak hayal ettiğinize yaklaşmakta daha etkili sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Aradığınız tarz ne olursa olsun değişmez birkaç unsur evinizi dekore ederken hep geçerlidir. Aslında bu adımlar size neyi yapacağınızı değil nasıl yağacağınızı anlatan noktaları oluşturuyor. Öyleyse gelin şimdi ilk evinizi oturulabilir bir hale getirirken hem işlevsel hem şık hem de size huzur veren bir ortam sağlamaya giden yolculuğa ilk adımı atalım.
1. Ölçmeden İşe Başlamayın
Evinizin eşyalarını almaya ve dekorasyonunu yapmaya başlamadan önce olmazsa olmaz bir konumuz var. Ölçüler bazen önemsiz görünebilir ancak yalnızca eşyaların odanıza sığması yeterli değildir. Oda içerisinde nasıl duracağı, odanın tüm havasını etkileyecektir. Bu yüzden alacağımız her eşyayı odaların boyutlarını dikkate alarak seçmemiz gerekiyor.
Bu aşamada eğer evinizin planına ulaşabiliyorsanız oradaki ölçüleri kullanmak en doğru bilgileri verecektir. Ancak bu plana özellikle kiralık evlerde ulaşmanız mümkün olmayabilir. O zaman mezuranızı elinize alın, ölçüm vakti. İyi bir mezura ile odanızın eni, boyu ve genişliğini ölçün. Eğer dolap vb. yerler var ise bunların girinti ve çıkıntılarını da mutlaka hesaba katın. Tekrar tekrar ölçüm ile uğraşmamak adına, evinize henüz yerleşmeden bu ölçümleri yapıp alışverişe başlamak en doğru karar olacaktır. Tabii ki odaların basit bir plan çizimini yapmanız daha da kolaylık sağlayabilir. Ölçümleri yaptıktan sonra artık eşyalarınızı seçerken odanın içerisinde nasıl durur, ne kadar alan kaplar ve geriye ne kadar alan bırakır hesaplama şansımız var. Bu sayede odanın diğer eşyalar ile birlikte nasıl duracağını gözümüzde canlandırabilir. Tüm oda için alçağımız eşyaları bu doğrultuda seçebiliriz. Biraz uğraştırıcı angarya bir iş gibi duruyor olabilir ancak alacağınız bir koltuğun odanın neresinde durursa dursun kocaman veya küçücük bir halde olması ihtiyacınızı karşılamayacağı gibi gözünüze de bir süre sonra batmaya başlayabilir. Unutmayın ki bir ev kurmak oldukça masraflı bir süreç ve evinizin eşyalarını aldıktan sonra memnun olmasanız bile bunları değiştirmek için bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.
2. Tüm Mobilyaları Aynı Anda Satın Almayın
Bomboş bir ev size çok soğuk görünüyor ve evinizde hissettirmiyor olabilir. Ancak emin olun ki alel acele aldığınız eşyalarla dolmuş bir ev de bir süre sonra size huzur vermeyecek. Eviniz tüm eşyalarını aynı anda hızlıca almak hem karar yeterince iyi bir dekorasyona sahip olmamanıza hem de bir anda bütçenizi fazlasıyla zorlamanıza sebep olacaktır.
Mobilya alışverişini yaparken biraz kendinize ve evinize zaman tanımanız daha doğru bir tercih olacaktır. Elbette ki bazı eşyalar olmadan evde yaşamanız mümkün olmuyor. Bunun için almayı planladığınız eşyaların bir listesini yapmaya deneyerek başlayabilirsiniz. Bunların içerisinde zorunlu ihtiyaçları öncelikleyerek alışverişe başlayabilirsiniz. Salonunuz için bir köşe koltuk aldıysanız onu tamamlayacak olan orta sehpayı bir süre daha sonra almak size bir şey kaybettirmeyecektir. Bu sistematik ile ilerleyerek aslında eşyalarınızın evinizi nasıl bir havaya soktuğunu gözlemleme ve diğerlerini seçerken de daha iyi bir uyum yakalama imkanı elde edebilirsiniz. Bir anda hızlı kararla seçilmiş eşyaların yanında, deneyimleyerek ve eviniz için düşünerek yaptığınız tercihler hayal ettiğiniz noktaya ulaşmada önemli bir güzergah oluşturacak.
Bu konu özellikle dekorasyon ürünleri için daha çok tercih edilebilir. Salonunuzda koltuk acil bir ihtiyaç ancak duvarınıza o samimi havayı katacak olan tablo bir süre sonra da eklenebilir. Unutmayın ki her şeyi sıfırdan oluşturduğunuz yeni eviniz için ayırdığınız bütçeyi en verimli şekilde kullanmaya çalışmak bu sürecin can alıcı noktalarından birini oluşturuyor.
3. İkinci El Fırsatlarını Göz Ardı Etmeyin
İlk evinizi döşemek biraz heyecanlı evet. Her şeyin en iyisini almak istiyor olabilirsiniz. Ancak evdeki hesap çarşıya her zaman uymuyor. İstediğiniz tarzda bir eşyanın sıfırına bütçeniz yetersiz kalmış olabilir. Ancak hemen sevmediğiniz bir alternatifi almak zorundaymış gibi hissetmeyin. Yeni evinizde her şey mutlaka sıfır olmak zorunda değil. 2. el ürünler içerisinde tam aradığınız gibi ve çok iyi durumda ürünleri çok daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Unutmayın ki ürünün paketinden yeni çıkmasından çok sizi ne kadar mutlu edeceği önemli.
İkinci el dükkanlarında çok çok iyi durumlarda ürünler bulmak mümkün. Bu yüzden buralardaki fırsatları iyi değerlendirmek gerek. Bu noktada hangi eşyalarda ikinci el ürün tercih edebilirsiniz hangilerinde etmezsiniz karar vererek başlayabilirsiniz. Örneğin yatak alırken ikinci el ürünleri tercih etmek istemeyebilirsiniz. Ancak yemek masası için aynı durum geçerli olmayabilir.
İkinci el ürünler özellikle dekorasyon için yaratıcı sonuçlar da ortaya çıkarabilir. Bir ürünü çeşitli iyileştirme ve geliştirmeler ile daha özel bir hale getirerek evinize özel bir hava yaratabilirsiniz.
4. Bedavanın Büyüsüne Kapılmayın
Evet ihtiyacınız olan ürünlerin sıfır olması şart değil. İkinci el ürünleri satın alarak veya ailenizin eşyalarını evinizde kullanarak bütçenizden tasarruf edebilirsiniz. İyi durumdaki birçok eşya ile özellikle büyük masraflardan kurtulmanız mümkün. Ancak elbette ki bunun da bir sınırı olmalı.
Bütçe tasarrufu yaparken para harcamadan ihtiyaçları çözmenin büyüsüne kapılıp, kendinizi gerekli gereksiz her şeyi eve taşırken de bulabilirsiniz. Emin olun gereksiz eşyalar evde isteyeceğiniz en son şey olacak. Babaannenizin şık yemek masasının yanında, dev avangart koltuklarını da eve taşımanız size çözümden çok problem yaratabilir. Evinizde kendi yaşam alanlarınızı daralttığınızda kendinizi birden bunalmış bir ortamda bulabilirsiniz. Bunun ardından da eşyaları bir yere yığmaya depolama alanlarını doldurmaya başlarsınız. Elbette yeterli depolama alanınız varsa zaman zaman kullanacağınız eşyaları yine alabilirsiniz. Depolama ihtiyacınız için PratikDepo’nun eşya depolama çözümleri de her zaman yanınızda. Ancak şunu net bir şekilde söylemeliyiz ki bir gün kullanırım düşüncesi size fayda getirmeyecek.
Bu yüzden ister bedava ister çok ucuz olsun, evinize eşya alırken mutlaka gerekliliğini sorgulayın. Gerçekten evinizde planladığınız dekorasyona uygun olan ürünleri tercih ederseniz daha sonra “Bu eşyalardan nasıl kurtulacağım?” problemi ile de karşılaşmamış olursunuz.
5. Her Şeyi Tek Bir Yerden Almayın
Alışveriş yaparken mağaza mağaza gezmek oldukça zor. Hatta bir yerden sonra canınıza tak edip gezmekten vazgeçebilir, tümünü tek bir yerde çözmek isteyebilirsiniz. Özellikle büyük ev geliştirme mağazalarında bu düşünceye kapılmanız işten bile değil. Ancak bu şekilde yapacağınız bir alışveriş evinizi tek tip bir hale sokabilir.
Mağazaların genellikle tek tip bir tarzı var ve tüm ürünleri bu doğrultuda tasarlanıyor. Evinizi tek bir mağazadan dekore ederseniz bir yerden sonra sıkıcı ve ruhsuz bir alana dönüşebilir. İlk aşamada belki bunu hissetmiyor olabilirsiniz. Ancak emin olun ki zamanla bu durum sizi rahatsız etmeye başlayacak. Mağazaların konsepti tüm odayı dizayn etmek üzerine olduğu için eviniz başka birçok kişinin de sahip olduğu sıradan bir hal alabilir. Kendinize ait ve sizi yansıtan bir ev yaratmak için biraz daha emek gerekiyor.
Aslında bu noktada yine daha öncesinde bahsettiğimiz alışverişlerinizi bir anda tamamlamamak konusuna bağlanıyoruz. Mağaza gezmekten yorulduğunuzda acele olmayan eşyaları daha sonra almak için erteleyebilirsiniz. Mevcut eşyalarınızı aldığınız markanın ürünlerinde eksik bulduğunuz yönleri, zamanla farklı yerlerden seçtiğiniz ürünler ile tamamlayarak daha çok içinize sinen bir dekorasyona sahip olabilirsiniz.
6. Paranızı Doğru Eşyalara Harcayın
Eşyaları nerelerden nasıl alacağımıza, almadan önce neleri düşünmemiz gerektiğine değindik. Ancak öncesinde ve süreç boyunca düşünmemiz gereken bir konu daha var. Hangi ürünlere para harcayacağımıza karar vermeden önce, hangisinde neye dikkat etmemiz gerekiyor karar vermek gerek. Ayrıca bu eşyalar içerisinde hangisine daha çok bütçe ayırmak gerek konusu da oldukça önemli.
Bu yüzden alışverişimizi yapmadan önce en çok ihtiyacımız olan ürünler neler ve bu ürünlerin hangi özellikleri bizim için önemli karar vermek gerekiyor. Örneğin evden çalışan biri için çalışma odası için alacağı masa ve sandalye çok daha önemli bir hale gelirken, evden çalışmayan biri için bu gereksiz bir bütçe ayrımı olabilir. Bu yüzden odalarda kullanacağımız eşyaların önem sırasını belirlemek faydalı olacaktır.
Bunun yanında eşya tercihinde önemli özellikleri de listelemeliyiz. Örneğin beyaz eşyalar çok uzun vadeli kullanılan ve evin en pahalı eşyalarıdır. Bu eşyalarda tasarımdan çok sağlamlık ön planda olmalı. Bu sayede daha sonra büyük masraflarla karşılaşmaktan kurtulabilirsiniz. Ancak örneğin bir yemek takımında sizin için görünümü daha önemli olabilir. Ya da koltuk tercihi yaparken rahatlık mı önemli, şekli mi, tasarımı gibi tercihleri alışverişe başlamadan önce yapmak gerekiyor.
7. Evinizi Eşyaya Boğmayın
Tüm maddelerde olduğu gibi bu konuda değindiğimiz diğer konularla doğrudan ilgili. Evinizi dekore ederken çok heyecanlı olduğunuzu tahmin ediyoruz. Belki de yıllardır almak istediğiniz birçok şey var. Ancak heyecanınıza kapılıp her şeyi almaya kalktığınıza daha sonra pişman olmanız da muhtemel.
Yaşam alanında huzurlu ve rahat bir ortam yaratırken minimalist bir tarz tercih etmek size büyük bir fayda sağlayacaktır. Her tarafı eşyalarla dolu ve rahat hareket edemediğiniz bir alanda aradığınız huzuru bulmanız oldukça zor. Unutmayın eviniz eşyalar için değil sizin için var. Bu yüzden fazla eşya alıp kendi alanınızı kısıtlamayın.
Minimalist tarzı daha yakından tanımak için blog yazımıza göz atabilirsiniz: Az Olanın Güzelliği: Minimalist Yaşam Felsefesi
Evinizi tasarlarken nasıl bir yol izleyeceğiniz elbette ki kişisel kararınız. Ancak bu birkaç küçük tüyo umuyoruz ki daha sonra pişman olmamanız için bir fikir vermiştir. En rahat ve huzurlu hissedeceğini, kendinizi ait hissettiğiniz o evi tasarlayabilmeniz ümidiyle.
Yeni evinizde mutluluklar.