Gözünüz Arkada Kalmasın: Yolda Yaşamak ve Eşya Depolama
Dijital Göçebelik
Uzaktan çalışmak her geçen gün daha yaygın bir hal alıyor. Bunu serbest, freelance çalışanların sayısının artması da takip edince dijital göçebe dediğimiz yaşam biçimi iyiden iyiye yaygınlaşmaya başlıyor. Konuma bağlı kalmaksızın yaşayabilme isteği de özellikle Y ve Z kuşağı için çok çekici bir hal alıyor haliyle.
Şehirlere, ülkelere bağlı kalmamak, sürekli yolda ve seyahat eder biçimde yaşayanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Yolda yaşam ve tam zamanlı seyyahlık, bir çok kişi için oldukça çekici görünüyor. Hayatı tek bir noktaya sıkıştırmadan, her zaman keşfettiğimiz ve bol maceralı bir yaşam… Bu çok çekici hayat tarzı elbette ki birçok avantajlı ve çekici yanıyla beraber, birçok zorluğu da yanında getiriyor.
Dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşan “dijital göçebelik” akımı hem ülke içerisinde hem de ülkeler arası yer değiştiren insanlarla popülerleşmeye devam ediyor. Üstelik yolda yaşamı yalnızca genç ve maceraperest kişilere atfetmek de bugünlerde yeterli gelmiyor. Emekliler arasında da oldukça yaygınlaştığını görmek ve hayat ışığını kovalamaya devam eden kişileri görmek de dijital göçebeliğin ne denli yaygınlaştığını bize gösteriyor.
Yolda Yaşamak
Elbette ki yolda yaşamak oldukça büyük bir karar ve hem öncesinde hem de süreç boyunca yapılması gereken birçok önemli şey var. Yaşam tarzını değiştirmek ve dijital göçebe olma kararını vermek, detaylarını belirlemek, bir plan çıkarmak birçok araştırma ve ön hazırlık gerektiriyor.
Elbette bu süreçte yola çıktıktan sonra sizi durduracak herhangi bir problemle karşılaşmak istemeyeceksiniz. Ancak bu bilgiler ve detaylar, özenle hazırlanmış bir yolda yaşam rehberi gerektiriyor. Bu yazıda yolda yaşam kararını nasıl vereceğiniz ve bunun için ne gibi çalışmalar yapmanız gerektiği gibi konulara değil; yolda yaşam boyunca kilit noktalarınızdan biri olacak olan “eşya depolama” konusuna odaklanacağız.
Var olan bir hayatı böylesine büyük bir değişime hazırlamak ve bu değişimi sorunsuz şekilde uygulamak kolay değil. Bu süreçte vazgeçmeyi, geri dönmeyi ya da kısa aralar vermeyi düşünebilirsiniz. Bu da her şeyden vazgeçmeden yola koyulmayı gerektiriyor elbette. İşte tam da bu güvenle yola çıkmanız için de, iyi ve güvenli eşya depolama çözümüne ihtiyaç doğuyor.
Yolda Yaşamaya Karar Vermek
Söylediğimiz gibi bu kararı vermek çok kolay değil. Her ne olursa olsun yolculukların sonunda vardığınız, rahat ve güvende hissettiğiniz evinizi mobil bir hale çevirmek, her an yolda olma hissinin verebileceği yorgunluğu atacak noktaya hiç ulaşamamak anlamına da gelebilir. Yolda olmayı korkutucu göstermek niyetinde değiliz. Yalnızca her ihtimali göz önünde bulundurmanın gerekliliğine değinmek istiyoruz.
Her an yeni bir macera, her an yeni yerler ve insanlar şehirlerde durağan hale gelen hayatlarımız için bir ilaç olamaz mı? Size nasıl geleceğini elbette ki denemeden bilemezsiniz ancak yolda bir hayat yaşamaya karar vermeden önce beklentilerinizin, olmazsa olmazlarınızın, gözden çıkarabileceklerinizin neler olduğunu düşünmek gerekiyor.
Yolda olmaya, seyahat ederek yaşamaya karar verdiyseniz artık detayları değerlendirmek ve nasıl bir yol haritası çıkaracağınıza karar vermek gerekiyor. Yazımızda eşya depolama odaklı bir değerlendirmeyi anlatma gayesi güttüğümüz için, bu doğrultuda bir yol haritası çıkarmaya çalışacağız. Şimdi eşya depolama sürecinizi belirlemek için değerlendirmemiz gereken önemli noktalara birlikte göz atalım.
Nasıl Seyahat Edeceksiniz?
Yolda yaşamı tercih eden dijital göçebe yaşam tarzının tek bir tipi olmadığı konusunda anlaşalım öncelikle. Belki de, kolay kolay aklımıza gelmeyecek bir yolda yaşam tarzı tercih ediyor olabilirsiniz. Tabii ki her bir durum yanınızda taşıyacağınız eşya miktarına, eşya depolama ihtiyacı oluşturacak eşya miktarına etki edecek. Bu sebeple seyahat yönteminizi belirlerken sizi sınırlandıracağı noktaları da göz ardı etmemeniz gerekiyor.
Yolda yaşamın birçok farklı yolu var ve bunların başında en bilineni ve yaygın olanı elbette karavan ile seyahat. Karavan hayatı kendinize mini ve mobil bir yaşam kurmak için en temel yolu sunuyor aslında. Karavanının büyüklüğüne göre bir evde bulunabilecek en temel tüm eşyaları karavanınıza alabilirisiniz. Ayrıca evinizde kullanmaktan keyif aldığınız birçok türden eşyayı da yanınıza almayı tercih edebilirsiniz.
Eğer karavan gibi bir seçeneği değil de bavulunuzla veya sırt çantanız ile seyahat edeceksiniz elbette yanınıza alabileceğiniz eşyalar, kıyafet ve kişisel bakımın ötesine gidemeyecek. Bir de konaklamanızı da çadır gibi seçeneklerle yapmayı düşünüyorsanız yanınıza alabileceğiniz eşya sayısı ekstrem derecede minimal olmak zorunda.
Yanınıza alacağınız ve geride bırakacağınız eşyalarınızı belirlerken seyahat yolu en temel ölçüt olarak karşımıza çıkıyor özetle. Bu yüzden en başında bu konuyu belirlemeli, uzun vadede değiştirmek gibi planlarınız varsa da hazırlığınızı bu doğrultuda yapmalısınız. Uçak, otobüs gibi araçları kullanarak yolculuk yapacaksanız birkaç valiz size çok büyük bir yük oluşturacaktır. Unutmayın ki bu sene içerisinde yaptığınız birkaç yolculuk değil ve sürekli tekrarda sizi çileden çıkartabilir.
Seyahat Döngüleriniz ve Süreleri Nasıl Olacak?
Yolda yaşam sürekli seyahat içeren bir hayatı öngörüyor olsa da zaman zaman molalar vermek isteyebilirsiniz. Örneğin birkaç yıllık bir seyahate çıkıp tekrar yaşadığınız yere dönecek olabilirsiniz. Ya da birkaç ayda bir şehre dönüp daha sonra yeni bir planla seyahate devam edecek olabilirsiniz. Bu gibi durumlar geri döndüğünüzde sizi nelerin beklemesini istediğinizi de şekillendirecektir. Örneğin aylık döngüler ile geri dönecekseniz evinizi sürekli hazır tutmanız gerekecek. Ancak eğer 3 yıllık bir tura çıktıysanız evinizi boş bir şekilde bekletmenize gerek olmayacaktır.
Bu yüzden ne sıklıkla yola çıkacaksınız ve bu yolculuklar ne kadar sürecek sorularına da cevap bulmak gerekiyor. Çünkü bu durumlar arkanızda bırakacaklarınız üzerinde önemli bir etkiye sahip. Elbette ki her şey tamamen planlı ve bir takvim doğrultusunda ilerlemek zorunda değil. Yolculuk dolu bir hayat aramanızın arkasında da spontane davranabilme özgürlüğü aramanız olabilir, hepimiz biraz bunu istiyoruz. Bu özgürlüğünüzü sınırlandırmaktan değil genel bir çerçeve çizmekten söz ediyoruz aslında. Bir plan ve hedef üç aşağı beş yukarı seyahatinizin ne kadar süreceğini ortaya koyacaktır. Bu doğrultuda bir plan yaptıktan sonra küçük sapmalar çok da etkili olmayacaktır.
Eşyalarınızı Yönetmelisiniz
Bugün yaşadığımız evlerde onlarca farklı eşyaya sahibiz. Çok büyük hacimlerden en minimal olanlara kadar bir ev dolusu eşya içerisinde hangilerini yeni yaşamınızda istiyor hangilerine ihtiyaç duymuyorsunuz karar vermeniz gerekiyor. Belki zor görünüyor olabilir ancak yeni hayatınıza uygun olmayan parçalar size sadece yük oluşturacak ve bu yük hem fiziksel hem de manevi olarak size etki edecektir.
1. Envanter listesi oluşturun:
Hangi eşyaların sizinle kalacağına karar vermek için ilk olarak nelere sahip olduğunuzu netleştirmekte fayda var. Çıkaracağınız bir envanter listesi tüm eşyalarınıza kuşbakışı bakmanıza, detaylı incelemenize ve ayıklamaları yapabilmenize olanak sağlayacak. Bu envanter listesine mutlaka sahip olduğunuz küçük büyük her şeyi eklemelisiniz ki daha sonra bu ne olacak derdi ile uğraşmadan toparlanabilin. Özellikle küçük parçalar ne kadar yer kaplayacak düşüncesi ile görmezden gelinebiliyor ancak bu parçalar bir araya geldikçe dev kutular olarak karşınıza çıkabilir.
2. İhtiyaç sıklığını belirleyin
Envanterini oluşturduğunuz eşyalarınız içerisinde hangilerini ne sıklıkla kullandığınızı belirleyin. Özellikle çok sık kullandığınız eşyalar içerisinde gözünüzden kaçan ve daha sonra bulamadığınızda size problem oluşturabilecek şeyler olabilir. Bunun dışında çok nadir kullandığınız eşyaları yanınızda götürmeyecek bile olsanız arkanızda da saklamanız gereksiz olabilir. Bu yüzden özellikle çok sık ve nadiren kullanılan eşyaları belirlemek için envanter listenizi bu doğrultuda değerlendirmek işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.
3. Eşyaların maddi değerini belirleyin
Bazı eşyalar alınırken büyük maddi yükler ortaya çıkarabiliyor. Siz de seyahat ile geçen yaşamınızı tekrar ev hayatına döndürmek isterseniz bu tarz eşyaları yeniden almakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca toplanma esnasında değerli ama küçük parçaların başına bir şey gelebilir. Bu sebeple yine envanter listenizi eşyaların maddi değerleri üzerinden de değerlendirmek ve sınıflandırmakta fayda var.
Geride Bırakacağınız Eşyalarınızın Durumu
Yola çıktığınızda arkanızda bırakacağınız eşyaların durumu değişiklik gösterecek. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi evinizi açık tutmanız veya tamamen kapatmanız gibi durumlara göre eşyalarınızın durumu da değişiklik gösterecektir. Her ne kadar artık yolda bir hayat istiyor olsanız da uzun zamanlar kullandığınız eşyalarınızdan da vazgeçmek istemiyor, hatırası olan parçaları saklamak istiyor olabilirsiniz. Ancak yola çıkmadan önce bu eşyaların durumunu mutlaka belirlemek gerek. Bu hem yolculuğunuzda hem döndüğünüzde kolaylık sağlayacak hem de eşyalarınızın emniyetini sağlayacaktır.
Öncelikle eşyalarınızın envanter listesini çıkarmış, kullanım sıklığınıza ve maddi değerine göre de sınıflandırmıştınız. Bu bilgiler sayesinde işinize pek yaramayan, depolanması ve saklanması size sadece yük olacak eşyaların tümünden kurtulmak gerekiyor. Unutmayın ki artık minimal ve mobil bir hayatınız olacak ve gereksiz eşyalar bu hayatta yeri olmayan en önemli şeyler. Bu yüzden fazla ve gereksiz eşyalarınızdan olabildiğince kurtulmaya özen göstermelisiniz. Eğer önceki başlıklarda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek ilerlediyseniz zaten bu aşamayı çözüme kavuşturmak çok da zor olmayacak.
Gereksiz eşyalardan kurtulduktan sonra artık geriye kalan eşyaları nasıl değerlendireceğinize karar vermeniz gerekecek. Burada yine kullanma sıklığınızın düşük olduğu veya saklamak istemediğiniz ancak maddi değeri yüksek eşyalar varsa bunları satmayı değerlendirebilirsiniz. Bu sayede hem yoldaki yeni hayatınızın ihtiyaçları için ekstra paraya sahip olmuş hem de bu eşyaları depolama derdi ile uğraşmamış olacaksınız. Bunun yanında yine bu eşyaları evinizi kiraya verme durumunda kiraya dahil ederek de değerlendirebilirsiniz. Eşyalarınızın beklemesini istemiyor ancak satmakla da uğraşmak istemiyorsanız bu evinizi kiraya verirken değerlendirilecek bir imkan olabilir.
Bunun yanında bir de vazgeçemediğiniz ve saklamak istediğiniz eşyalar olacaktır elbette. Evinizi kiraya vermek veya satmak gibi bir planınız yoksa evde tutmayı sürdürebilirsiniz. Ancak evin içerisinde uzun süre beklemeleri onlara zarar verirken, sizi evinizi kiraya vererek oluşturacağınız ek gelirden de mahrum edecektir. Özellikle güvende olmasını istediğiniz eşyalar için kontrollü bir eşya depolama hizmeti tercih edilebilir. Bu noktada eşya depolama hizmeti kullanabilirsiniz. Kiralayacağınız depo çeşitli afetlere, saldırılara, haşerelere vb. şeylere karşı güvenli bir şekilde eşyalarınızı saklayacaktır. Bu konuda PratikDepo’nun gelişmiş özelliklere sahip eşya depolama çözümlerinden yararlanarak eşyalarınızı güvenle arkanızda bırakabilirsiniz. Yolda olmak güzel ama hatıraların güvende olmasını istiyorsunuz değil mi? PratikDepo’nuzu kiralayarak çok hızlı bir şekilde çözümü ayağınıza getirebilirsiniz.
Eviniz ve Aracınızın Durumu
Seyahatlerinizin döngüsünü belirlemekten bahsetmiştik. Yolda geçen hayatınıza başladıktan sonra arkanızda bırakacağınız eviniz ve arabanızın durumu da bu döngülere bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Zaman zaman dönmeyi planlıyorsanız ve bunun aralığı çok da uzun değilse evinizi kapatmamayı tercih edebilirsiniz. Ancak unutmamak lazım ki bu size ciddi bir maddi yük getirecektir. Yolda geçen hayatınızda minimal yaşam ve tasarruf önemli konularınızdan olacak. Bu sebeple hala kira ödemeyi sürdürmek hele ki kira fiyatlarının tavanlara ulaştığı büyük şehirlerde sizin için oldukça gereksiz bir maliyet oluşturacak.
Eğer kirada oturuyorsanız ve evinizi boşaltmaya karar verdiyseniz yalnızca depolamak istediğiniz eşyaları bir yere taşımak sizin için yeterli olabilir. Ancak bir de ev sahibi olmanız durumu var. Bu durumda evinizi açık tutmayı sürdürmek size bir maliyet oluşturmayacak olsa da kiralamanın size getireceği kazanç yoldaki hayatınıza büyük bir katkı sağlayacaktır. Minimal yaşamınızda kazanç elde etme derdini bir kenara bırakmak seyahatinize odaklanmanızı sağlayabilir. Burada eviniz boş kalacaksa zaman zaman bakımlarının ve kontrollerinin yapılması gerektiğini unutmayın. Ancak evinizi kiraya verdiğinizde de bu gibi bir konu ile karşılaşacaksınız. Kira süreçleri ve kiracıların takibi gibi konular için bir profesyonelden destek almak size yardımcı olabilir.
Yolda kullanmanızın mümkün olmadığı bir aracınız varsa onun durumunu belirlemek de oldukça önemli. Aracınızı bir garajda bulundurmak zamanla durduğu yerde yıpranmasına sebep olacaktır. Eğer illaki bu şekilde saklayacaksanız da yine araçla ilgilenmesi için birinden destek almanız gerekecektir.
Ekstra bir bilgi olarak da belirtmek gerekirse hem eviniz hem de aracınız için uzun süre kullanılmama durumu sigorta anlaşmanızda değişiklik gerektiriyor da olabilir. Yola çıkmadan önce mutlaka bunları ayarlamanız gerekecek.
Yolda yaşam, kulağa fazlasıyla heyecan verici gelen bir konu. Çok keyifli ama çok da zor noktaları mevcut. Nasıl ve ne şekilde bu hayata geçecek olursanız olun öncesinde arkanızda bırakacağınız eşyaların durumunu iyi planlamanız gerek. Yolda yaşam ve eşya depolama birbiri ile hem çok ilgili he de çok zıt şeyleri ifade ediyor. Yeni yaşamınıza heyecanla adım atarken sonrası ve çıkış kapıları için eşyalarınız ve güvenilir bir eşya depolama hizmeti size düşündüğünüzden çok daha fazla yardımcı olabilir.
Bol maceralı bir yaşama en hafif ve en güvenli şekilde hazır olabilmeniz dileğiyle! -PratikDepo-