Uzun Süreli Eşya Depolama ve Bilmeniz Gereken 10 Detay
Eşya depolama ihtiyacı çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Belki yeni bir eve taşınma, yurt dışında belirli bir süre alınacak eğitim, uzun bir seyahat gibi birçok sebep eşya depolama çözümüne başvurmanızı gerektirebilir. Bu gibi durumlar sonucunda çok uzun sürelerde belki de bu uzun süre boyunca hiç ulaşamayacağınız şekilde eşyalarınızı bir depoda barındırmak isteyebilirsiniz. Önceki yazılarımızda, eşya depolama ile ilgili birçok detaydan bahsettik. Eşya depolama hizmeti alıp almama kararını nasıl vereceğinizden, eşya depolaması yapacağınız depolama firmasını nasıl seçeceğinize ve eşya depolama sürecinde nasıl bir hazırlık yapmanız gerektiğine kadar tüm detaylara değindik.
Ancak uzun süreli eşya depolama şimdiye kadar değindiğimiz konulardan farklı süreçlere sahip. Aylar belki de yıllar boyunca bulundukları, içine yerleştirdiğiniz depodan hiç çıkmayacak olan eşyalarınızın güvenle ve ilk günkü gibi muhafaza edilebilmeleri için bazı hazırlıklar yapmak ve önlemler almak gerekir. Eşyalarınızı saklamak ve depolamak için emek ve para harcıyorsanız, onların güvende olduğundan ve elbette teslim alacağınız gün, değer verip depoladığınız tüm eşyaları ilk günkü gibi teslim alacağınızdan da emin olmak istersiniz.
Bu yazıda uzun süreli eşya depolama yapmayı planlayanlar için dikkat edilmesi gereken noktalar ve mutlaka yapılması gerekenlerden bahsetmeye çalışacağız. Bu detaylar sayesinde eşyalarınızın istediğiniz şekilde ve güvenle sizin dönüşünüzü beklemesini sağlayabileceksiniz.
1. Eşyalarınızı ve İhtiyaçlarınızı Değerlendirin
Her eşya depolama hazırlığı öncesi mutlaka yapılması gereken şeylerin başında yer aldığı gibi uzun süreli bir depolama öncesi de eşyaların değerlendirmesini yapmak büyük bir öneme sahip. Öncelikle depolama birimi içerisinde muhafaza edeceğiniz eşyaların neler olduğunu belirlemek gerekiyor. Bunun için eşyalarınızın bir envanterini çıkarmak faydalı olacaktır. Deponuzda barındıracağınız eşyaların neler olduğunun listesini çıkarmak hem ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olacağını hem de bu alanın sahip olması gereken özellikleri belirlemeniz için faydalı olacaktır. Eşyalarınızın listesini çıkarırken özel ihtiyacı olanların yanına notlar eklemeyi de unutmayın. Bu liste depolama süreciniz boyunca birçok konuda yardımınıza koşacak. Bu yüzden bu konuya ayıracağınız vaktin boşa olduğunu düşünmeden bolca zaman ayırarak detaylı bir çalışma ortaya koymaya gayret edin.
Çıkaracağınız liste içerisine ekstra özel ihtiyaçları da eklemenizi söylemiştik. Bu özellikler depolama birimini tercih ederken filtreleme yapmanıza imkan verecek. Bu özellikler içerisinde elbette olmasa da olur diyecekleriniz vardır. Bu özelliklerin neler olduğuna fiyat değerlendirmesi yaparken karar verebilirsiniz. Bu liste içerisinde sizin için en önemli olan özellikleri belirledikten sonra, doğru depo ve depolama birimi arayışınızdaki kıstaslarınızdan birini oluşturmuş olacaksınız.
Elbette bir de depolama biriminin boyutunu belirleme konusu var. Yine çıkardığınız liste içerisinde eşyaların yanlarına boyutlarını küçük, orta, büyük gibi basit ölçüm noktaları not alarak boyut konusunda kararınızı kolaylaştırabilirsiniz. Depolama biriminin boyutunu belirlemek oldukça önemli bir konu. Her şey hazır olduktan sonra deponuza sığamamak tahmin ediyoruz ki korkunç bir durum olurdu. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için hazırladığınız envanter listesinden bol bol yardım almaya gayret edin. Ancak boyut belirleme konusu başlı başına detay gerektiren bir konu. Bu yazıda yalnızca önemine değinmekle yetinebiliyoruz.
Daha fazla bilgi edinmek için blog yazımızı inceleyebilirsiniz: 5 Adımda Eşya Depolama Alanı Boyutunuzu Belirleyin
2. Hava Koşullarını Görmezden Gelmeyin
Depolama biriminizin içerisinde yer alacak eşyaların hangi şartlardan nasıl etkileneceğini önceden mutlaka düşünmek ve hesaplamak gerek. Bazı eşyalar hava koşullarından çok ciddi şekilde etkilenebilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Onları saklamak için yaptığımız çalışmanın bu şekilde sonuçlanmasını elbette ki istemeyiz. Kiralayacağınız deponun çeşitli güvenlik önlemleri ile korunuyor olması, zararlı canlılara karşı önlemler alınması gibi birçok özellik arasında korunaklı, nem ve rutubetten uzak, yüksek standartlı bir alan olması önemli bir özellik olarak karşımıza çıkar. Belki de incelediğiniz her depolama çözümünde bulamayacağınız bu özellik emin olun ki hayat kurtarıcı bir role çok kolay sahip olabiliyor.
Hassas materyallerden üretilmiş eşyalar, antikalar, belgeler, fotoğraflar vb. birçok şey belirli saklama şartlarını gerektirir. Bu gibi şartların sağlanmaması, özellikle de uzun süreli bir depolama için, ciddi problemleri de beraberinde getirecektir. Ayrıca bulunduğunuz şehrin iklimi de yine bu konuda etkilidir. Fazla sıcak, nemli, çok değişken gibi özelliklere sahip bir bölgede özellikle depo alanının hava koşulları karşısındaki koruyuculuğu konusuna dikkat etmeniz gerekiyor.
Profesyonel ve lojistik depolama alanları, eşyalarınızın her zaman gereken hava şartlarına sahip olmasını sağlayacaktır. Elbette bu özellik fiyat konusunda bir farklılığa da sebep olabilir. Ancak eşyalarınızı kaybetmektense bunu tercih etmek tabii ki çok daha mantıklı. İlk maddede bahsettiğimiz listeleme sırasında not aldığınız özellikler bu konuda karar vermenizde size yardımcı olacaktır.
3. Yeni ve Sağlam Kutular Edinin
Uzun dönemli bir depolamanın biraz tedbirli olmayı gerektirdiğinden sıklıkla söz ettik. Eşyalarınızın uzunca bir zaman yerinden hareket etmemesi elbette çeşitli durumlardan etkilenmelerini de kaçınılmaz kılacak. Özellikle toz, akar, örümcek vb. yaratıklar eşyalarınızın içerisinde yer edinebilir. Elbette bunlar çok ciddi zararlar verebilecek şeyler değil ancak yine de eşyaların yıpranmasına sebep olabilirler. Kullanacağınız kutular bu yıpranmadan ilk nasibini alacak kısım olacak. Bu sebeple uzun dönemli depolamada dikkat edilecekler arasında kutuların yeni ve sağlam tercih edilmesi önemli bir konuma sahip. Eski, yıpranmış kutular çok daha hızlı bir şekilde etkilenip hasar göreceği için eşyalarınızın toz vb. şeylerden etkilenmeye başlamasına sebep olacaktır. Ayrıca bu konu sadece eşyaların tozlanması gibi durumlar değil, depoyu boşaltırken veya içerisinden eşya alırken de size problem yaratacaktır. Kutuların zarar görmüş olması deponuzu boşaltırken zorlanmanıza, eşyalarınızın dağılmasına ve işinizin büyük oranda uzamasına sebep olacaktır. Tabii ki eşyaların dağılması sizin belirli bir organizasyon ile yerleştirdiğiniz her şeyin de birbirine girmesine ve belki de acil bir şekilde almanız gereken bir şeyi bulmakta çok zorlanmanıza sebep olabilir. Deponuza yerleşirken birçok plan ve organizasyon ile uğraştıktan sonra da böyle bir durumla karşılaşmak çok can sıkıcı olacaktır haliyle. Bunun için mümkünse daha önce hiç kullanılmamış ve kolay kolay yırtılmayacak kutular kullanmaya özen göstermek depolama sürecinizin her aşamasında işinize yarayacaktır.
4. Eşyalarınızı Temizleyin, Mobilyalarınızı Cilalayın
Eşyalarınız oldukça uzun bir süre hareket etmeden kapalı bir alanda duracak. Hareketsiz beklemenin getireceği olumsuzluklardan bir önceki maddede bahsettik. Elbette bunlar için yukarıdaki gibi alabileceğiniz önlemler mevcut. Ancak bu önlemler depolama sırasında eşyalarınızı korumak için geçerli. Eşyalarınızın tam anlamıyla güvende olması için depolama öncesinde de çeşitli hazırlıklar ve önlemler gerekli.
Uzun süre depoda kalacak olan eşyalarınızın temizliği depolama öncesi için en önemli unsurlardan biri. Eşyalarınızın kirlenmiş şekilde depoya gitmesi ilk bakışta küçük gibi görünen bu durumun ilerde çok daha büyük problemleri ortaya çıkarmasına sebep olacaktır. Kirlerin içerisinde bulunan çeşitli bakteriler uzun vadede eşyalarınızı içten içe kemiren, geri dönülmez sonuçlar meydana çıkarabilir. Deponuzu kilitleyip aylar, yıllar sonra tekrar açtığınızda korkutucu bir manzara ile karşılaşabilirsiniz.
Bu gibi durumları yaşamamak adına uzun süre depolayacağınız eşyaların tümünü mutlaka detaylı bir temizlikten geçirdikten sonra paketlemeniz gerekiyor. Bu sayede kirlerin oluşturabileceği problemleri en başından önlemiş olabilirsiniz. Ayrıca ahşap malzemeler temizliğin yanında çeşitli küçük kemirgenlerin de saldırısına uğrayabiliyor. Ayrıca bu malzemeler daha büyük parçalardan oluştuğu için bazen yeterince demonte de edilmiyor ve paketlemesi çok daha kısıtlı bir şekilde yapılabiliyor. Bu gibi durumlarda risk yaşamamak adına ahşap malzemelerin temizliğini yaptıktan sonra mutlaka bir cilalama da yapmak gerekiyor. Cila ahşap malzemelerin temel temizlik yollarından bir tanesi demek yanlış olmaz. Mobilyanın görünümünü yeni bir hava katan cila, aynı zamanda ahşabın dış etkenlerden etkilenmesinin de önüne geçebiliyor. Özetle uzun süreli bir depolama öncesi her türden eşyanızın bakım, onarım ve temizliğini yapmak çok daha güvenli ve uzun süreler eşyalarınızı depolayabilmenize olanak sağlayacaktır.
5. Etiketleme ve Haritalama Yapın
Eşyalarınızın az veya çok olması fark etmeksizin uzun süreli depolama sonrası neyin nerede olduğunu bulmak oldukça zor olacaktır. Özellikle eşyalarınızın tümünü değil de bir kısmını veya doğrudan birkaçını alacaksanız o kalabalığın içerisinde neyin nerede olduğu bulmak oldukça zor olacaktır. Bu da deponuzu boşaltma işini bir kabusa çevirebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına önceden bir düzen oluşturmak en mantıklı yollardan birisi. Öncelikle eşyalarınızı paketlerken belirli kategoriler doğrultusunda yerleştirme yapmakta fayda var. Kitaplarınızı ayrı, mutfak eşyalarınızı ayrı, dekorasyon ürünlerinizi ayrı, takılarınızı ayrı şekilde bölümlendirip daha sonra da bu doğrultuda bir paketleme yapmak gerekiyor. Elbette ki bu ilk akla gelen ve birçok kişinin de az veya çok dikkat ettiği bir paketleme yolu. Ancak yine de önemine dikkat çekmek ve tekrar hatırlatma fayda var. Eşyaları belirli kategorilere göre paketledikten sonra mutlaka paketlerin üzerine kutu içeriği hakkında fikir veren etiketlemeler yapmak gerekiyor. Bu sayede daha sonra kutuların her birinin tek tek açmakla uğraşmadan neyin hangisinin içerisinde olabileceğini kolayca tahmin edebilirsiniz. Etiketleme işinde ne kadar detaya gireceğiniz sizin isteğiniz ve eşyalarınızın çeşitliliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Etiketlemenin yanında basit de olsa bir haritalama da yapmakta fayda var. Burada anlatmak istediğimiz şey deponuza yerleşirken neyi nereye koyduğunuzun ufak bir notunu tutmak bile olabilir. Eşyalarınızı yerleştirirken sol köşe altta bunlar var sağ köşe üstte bunlar var gibi not almak da bu konuda işinizi görebilir, kâğıt üzerine basit bir kroki çizmek de. Bu yöntem daha sonra eşyalarınızı aradığınızda neyi nerede bulacağınızı da size hatırlatmış olacak. Unutmamak lazım ki aradan geçen uzun süre sonrası neyin nerede olduğunu hatırlayamayabilirsiniz. Sadece bir eşyayı bulmak için de bütün bir depoyu yerinden oynatmak tahmin edersiniz ki size gereksiz ve oldukça yorucu bir iş yükü çıkaracak.
Haritalama ile hangi eşyaların deponuzun hangi bölümüne yerleştirdiğinizi kolayca tespit edebilir, daha sonrasında da kutular üzerinde yaptığınız etiketlemeler doğrultusunda aradığınız eşyanın hangi kutuda olduğunu bulabilirsiniz. Eşyalarınızı depoya yerleştirirken kısa bir vakit ayırarak alacağınız bu notlar daha sonra saatlerinizi kurtarmanıza da yardımcı olacaktır.
6. Kıyafetlerinizi Vakumlamayı Tercih Edin
Depolama alanınızda saklayacağınız eşyaların türü çok fazla değişiklik gösterebilir. Zannediyoruz ki kıyafetler de bu eşyaların içerisinde önemli bir alana sahip olacaktır. Kıyafetler kapladığı alan konusunda farklılık gösterebilir. Özellikle doğrudan çantalara veya kolilere yerleştirdiyseniz oldukça fazla alan kaplayacaktır. Ancak bunun çok daha azına da onları saklamak mümkün. İplikler genellikle baskı ile ufalan daha sonra tekrar genişleyen türden malzemelerdir ve kıyafetler de bu şekilde çok daha az yer kaplayacak şekilde depolanabilir. Vakumlu poşetler bu konuda yardımınıza koşacaktır. Bir çanta boyutundaki bu poşetlere kıyafetlerinizi yerleştirdikten sonra içindeki havayı vakumlayarak çok çok daha küçük bir hale gelmelerini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kıyafetler hem daha az yer kaplayan hem de daha düzenli bir şekilde deponuza yerleştirilebilir.
Kıyafetleri depolarken kapladıkları yerin yanında dikkat etmek gereken başka unsurlar da var. Tıpkı ahşap ürünler gibi kıyafetler de çeşitli zararlıların riskleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Kıyafetlerimizin ipliklerini leziz bulan bu yaratıkların nerede nasıl ortaya çıkacağını ise her zaman tahmin etmek mümkün olmayabiliyor. Vakumlu poşetler bu yönüyle de kıyafetlerimizi uzun süre depolarken işimizi görebilir. İçerisindeki havanın tamamen boşaltılmış olması ve dışarı ile hiç temas etmeden içindekileri muhafaza edebilmesi, kıyafetlerimizi zararlılardan koruyacaktır.
7. Mobilyalarınızın Üzerine Pamuk Örtüler Serin
Belki artık hayatta olmayan yaşlı bir akrabanızın evine yıllar sonra gittiğinizde, belki bir filmde veya dizide mobilyaların üzerinin örtülerle kaplı olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Bu temel ve basit çözüm mobilyaların özellikle tozlardan korunmasına yardımcı olabilir. Eğer paketlenmeyecek kadar büyük mobilyalarınız varsa, bu eşyaların açık bir şekilde durmasındansa üzerini örtme yöntemini deneyebilirsiniz. Elbette çok büyük bir güvenlik sağlamayacaktır ancak en azından tozlanmasından rahatça koruyabilir. Deponuz yeterince önleme sahipse bunun dışındaki unsurlar zaten büyük bir problem oluşturmaz. Mobilyalarınızın hafif ve koruyucu yönü pamuk örtülerle kapatılması onların toz ile kirlenmeden sizi beklemesini sağlayacaktır.
8. Eşyalarınızı Arada Kontrol Edecek Birini Bulmayı Deneyin
Her şeyi doğru yaptınız, tüm önlemleri aldınız ancak yine de ne zaman ne olacağı belli olmaz. Uzun zaman boyunca açılmayacak olan deponuzun içerisinde yaşanabilecek bir olumsuz durum, ilk başta çok küçük bir şeyken zamanla büyük problemlere dönüşebilir. Zaman zaman depoyu kontrol edip bir problem olup olmadığını tespit etmek bu gibi sorunların erkenden çözülmesini sağlayacaktır. Ancak uzun süreli depolama ihtiyaçları genellikle uzun süreli uzaklaşmalar dolayısıyla yapılır. Bu süreç boyunca başka bir şehirde veya ülkede olabilir, deponuza ulaşma imkanı elde edemeyecek olabilirsiniz. Bu gibi durumlar için zaman zaman (ki bu zaman 4-5 ayda bir olabilir) deponuzu açıp bir problem olup olmadığını kontrol edecek, gerekirse kısaca bir içeriyi havalandıracak birini ayarlamak güzel olabilir. Bunun için bir arkadaşınızı, tanıdığınızı ayarlayabilirsiniz. Elbette ücreti ile yaptıracak birini bulmanız da mümkün.
9. Sigortadan Emin Olun
Depolama birimi kiralarken eşyalarınız için her türlü önlemi almış olsanız da bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi ne zaman ne olacağını bilemeyiz. Her türlü dikkate rağmen önlemesi mümkün olmayan şeyler de yaşanabilir. Depolama çözümlerinin büyük çoğunluğu eşyalarınız için çeşitli sigortalama seçenekleri sunacaktır. Uzun süreli bir depolama öncesinde eşyalarınız için doğru sigortalama en önemli noktalardan birisi. Depolama sürenizin artması ve beraberinde getirebileceği ekstra riskleri göz önünde bulundurarak sigorta detaylarını incelemek gerekiyor. Uzun süreli bir depolama öncesinde en çok önem vermeniz gereken şeylerden biri sigorta kısmı demek sanıyoruz ki yanlış olmaz. Bu konu ile ilgili firmanın size sunduklarını detaylıca incelemenizi hatta firmaya gidip bu konunun ayrıntılarını görüşmenizi tavsiye ederiz.
10. Otomatik Ödeme Talimatı Vermeyi Unutmayın
Uzun süreli bir depolama sonrası belki de dünyayı gezmeye çıkmış olabilirisiniz. Hayatınızın çok yoğun veya çok stresli bir döneminde de olabilirsiniz. Her ne durumda olursanız olun deponuzu her ay durmaksızın düşünmeniz mümkün değil elbette. Bu da aylık olarak yapmanız gereken ödemeleri kaçırmanıza sebep olabilir. Depo kiralama hizmeti sunan şirketler de elbette eşyalarınızı ödeme yapmadığınız durumlarda belirli bir süreye kadar muhafaza edeceklerdir. Bu süreyi de aşarsanız deponuzu ve içerisindeki eşyaları kaybetme riskine girebilirsiniz. Bunca emek ve o zamana dek yaptığınız masraf, ayrıca deponuzdaki eşyaların maliyetleri gibi onca zarara uğrarsınız bu gibi durumlarda. İnsanlık hali ödemeleri yapmak herkesin kaçırabileceği bir şey olabilir. Bunların önüne geçmek adına en mantıklı yol bir otomatik ödeme talimatı oluşturmak. Bu basit yöntem ile aslında çok çok ciddi bir problemi çözüme kavuşturabilir. Seyahatiniz veya önemli işleriniz ile uğraşırken başka şeyleri düşünmekle vakit kaybetmezsiniz. Bu yüzden bu küçük detayı es geçmemeye, deponuzu kiraladıktan sonra bir otomatik ödeme talimatı oluşturmaya özen gösterin diyoruz.
Bonus; Mobil Eşya Depolama Çözümlerini Deneyin
Uzun bir süre boyunca eşyalarınız depoda durmasının ardından muhtemelen bambaşka bir evde hayatınıza devam edeceksiniz. Bu sürede deponuzu boşaltıp eşyalarınızı yeni eve taşımak ciddi bir problem olabilir. Geceleri kabuslarınıza girecek seviyede bir problem…
Özellikle aradan geçen uzun zamanın ardından nerede olacağınız, eşyalarınızı yeniden nerede kullanacağınız kesin değil ise mobil depolama çözümlerini tercih ederek eşyalarınızın ayağınıza gelmesini sağlayabilirsiniz. Mobil eşya depolama, klasik sabit bir depodansa konteyner vb. araçlar ile eşyalarınız için bir depo oluşturulması ve bu depoların hem yerleşim hem de boşaltım esnasında evinize kadar gelmesi şeklinde hizmet veren bir süreç. Bu sayede eşyaların oradan oraya taşınması gibi dertlerle hiç uğraşmadan bir depo sahibi olmanız mümkün.
PratikDepo, yenilikçi bir yaklaşımla mobil eşya depolama hizmeti veren, Türkiye’nin önemli kişisel depolama şirketlerinden biri. PratikDepo’dan eşyalarınızın boyutuna göre talep ettiğiniz konteyner deponuz evinizin önüne kadar geliyor, uzman ekiplerce eşyalarınız yerleştiriliyor, siz kapısını kilitledikten sonra depolama merkezine siz tekrar çağırana dek saklanmak üzere götürülüyor. Bu hizmet ile sanki evinizin bodrumuna eşya yerleştiriyor gibi kolayca depo kiralamanız mümkün. PratikDepo’nun sunduğu hizmetleri detaylı incelemek için eşya depolama sayfasını inceleyebilirsiniz.
Eşya depolama hizmeti almak, ne kadar zaman için olursa olsun inceleme ve çalışma gerektiren bir süreç. Ne de olsa belki de yılların emeği ile elde ettiğiniz eşyalarınız, değeri paha biçilemez anılara sahip eşyalarınız veya maddi anlamda kıymetli eşyalarınızı muhafaza edeceğiniz depolarınızın en güvenli şekilde, her şeyi bıraktığınız gibi size geri sunmasını istemek hakkınız. Bu yazıda detaylıca değindiğimiz uzun süreli depolama için bu durum çok çok daha hassas bir konu. Burada bahsettiğimiz maddeler uzun süreli depolama sürecinizde aklınızda olmasının fayda sağlayacağı şeyleri içeriyor. Elbette bunların dışında da dikkat edilmesi gereken şeyler, sizin çok önem verdiğiniz konular olabilir. Ancak bu yazıdaki temel unsurlar biraz olmazsa olmaz konumunda yer alıyor.