Taşınma Sürecinde İhtiyacınız Olacak İpuçları
Taşınma Ve Eşya Depolama Rehberi 01
Evinizi taşımanın ne kadar yoğun uğraş gerektiren bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Evinizi yeni bir yere taşırken, hem eşyalarınızı güvenli bir şekilde taşımaya hazır hale getirmek hem de yeni eve geçtiğinizde bunları karmaşa yaratmadan yerleştirmek oldukça önemli. Bu taşınma süreci genellikle zaman ve deneyim eksikliğinden kaynaklı olarak problemleri ve bunun getirdiği sinir krizlerini ortaya çıkarabiliyor. Elbette ki kimse yeni bir yolculuğa çıkacağı, hayatının yeni bir evresine geçeceği bu durumda böyle krizler yaşamak istemez. Bu sebeple taşınma sürecinde dikkat etmek, uygulamak ve mutlaka kullanmak gereken yolları, yöntemleri ve araçları aktarmaya çalışacağız. Aslında oldukça temel bilgiler olan bu konular, süreç esnasında akla gelmeyebiliyor ve gereksiz krizlere sebep olabiliyor. Bu yüzden aşağıda değineceğimiz noktalara dikkat ederek, taşınma sürecinizi çok daha kolay ve rahat bir halde yürütebilirsiniz.
Her Şeyden Önce Planlama
Yeni evinize taşınmadan önce, bu süreci nasıl ilerleteceğinize iyice bir kafa yormakta fayda var. Süreç boyunca her şeyin daha rahat bir şekilde ilerlemesi için bunları planlamak, gerekirse ön hazırlığını yapmak ve o şekilde yola koyulmak oldukça önemli. Aslında burada bahsedeceğimiz her bir madde bu planlamanın içeriğini oluşturuyor. Taşınma sürecinizden önce edinmeniz gereken şeyler, taşınmaya hazırlanırken nasıl bir yol izleyeceğiniz, eşyalarınızı nasıl paketleyeceğiniz, ne zaman ve ne şekilde taşınacağınız, bu sürecin ne kadar sürmesini beklediğiniz ve elbette bu sürece ne kadar bütçe ayıracağınız gibi birçok madde planlama aşamasının gündemini oluşturacak. Planlama aşamasında yapacağınız ön hazırlıklar işlerinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Bu aşamada elbette her şeyi kesinleştirmeniz ve asla bu plandan sapmamanız gerekmiyor. Ancak en azından nasıl ilerleyeceğinizin küçük bir haritasını oluşturmakta fayda olacaktır.
Taşınma Bütçesini Belirleyin
Taşınma sürecine hala tam anlamıyla başlamadık. Burada bütçenizi doğru şekilde kullanmanın ne denli önemli olduğuna değinmek gerekiyor. Öncesinde ve sonrasında birçok farklı konu için harcama yapmanız gerekebilir. Bu işler için önden bir bütçe belirlememek de daha sonra maddi anlamda bir kriz yaşamanıza sebep olabilir. Bu yüzden hem toplam bütçenizin ne kadar olduğunu hem de hangi iş için bu bütçenin ne kadarını kullanabileceğinizi hesaplamak gerekiyor. Süreç boyunca maddi anlamda karşınıza çıkacak olan aşamaları ve ortalama maliyetleri belirleyerek başlayabilirsiniz. Bunun ardından toplam bütçenizin ne kadar olabileceğini belirlemek ve daha önce not aldığınız maliyetlere göre paylaştırmanın mümkün olup olmadığını kontrol etmeniz gerek. Burada elbette bütçeniz ile maliyetlerin tam uyumlu olmasını beklemiyoruz. Ancak maddi gereksinimi olan her başlığın maliyetini belirlemek, neyin daha önemli olduğunu, neye ekstra bütçe ayırıp neyden kısabileceğinizi de belirlemenizi sağlayacaktır. Bu sayede taşınma sonrasında geriye boyunuzu aşacak bir borç kalmamış ve yeni evinizdeki yeni hayatınıza da stresli bir şekilde başlamamış olursunuz.
Taşınma İçin Gerekli Olan Araç Gereçleri Edinerek Başlayın
Taşınmaya başlamadan önceki hazırlık evresindeyiz henüz. Hazırlık aşamasında ilk yapmamız gereken şey, süreç boyunca ihtiyacımız olması muhtemel araç ve gereçleri edinmek olacak. Bu araçların eksikliği tam bir iş yaparken ortaya çıkarsa bir anda birçok şey birden aksayabilir. Bu yüzden taşınma öncesinde ve sırasında kullanılması muhtemel araçları en başında edinmek doğru bir hamle olacaktır. Bu araç gereçler makas, maket bıçağı, farklı boyutlarda koliler, koli bantları, etiketler, streç film, vakumlu poşetler, çöp poşetleri, tornavida, şarjlı matkap, el süpürgesi, kürek gibi şeylerden oluşuyor. Elbette eşyalarınız genel durumunu şöyle hızlıca bir inceleyerek bunlar dışında ihtiyaç olabilecek araçları da bulabilirsiniz. Bu araç gereçleri önden edinmek, süreç sırasında size çok yardımcı olacaktır. Bu sayede özellikle ciddi zaman kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Temel Eşya Kutusu Hazırlayın
Evden eve nakliyat işlemi için evinizin tüm eşyalarını peyder pey kutulamanız gerekecek. Bu süreçte taşınma öncesinde de yeni evinize taşındığınızda da bu kutuları bir anda açmanız mümkün değil. Yani bir süre eşyalarınızın tümüne ulaşmanız mümkün olmayacak. Bu da ihtiyaçlarınızı karşılamada problemlere neden olabilir. Tüm kıyafetlerinizi toplayıp kolilediğiniz ve kolinizi paketlediğinizi düşünelim. Üzerinizi değiştirmeniz gereken ani bir durumda hangi kıyafetin hangi kolide olduğunu bulmak çok zor olacaktır. Bu noktada yaptığınız işleri bozup yeniden yapmanın kaybettireceği zaman ve enerjiyi hesaba katmıyoruz bile. Aynı durum yeni evinize taşındığınız ilk birkaç günde de yaşanabilir. Tabi bu durum da oldukça can sıkıcı olacaktır. Bunları yaşamamak adına, bir ön hazırlık yapmanızda fayda var. Temel yaşam kutusu olarak adlandırdığımız şey aslında taşınmadan önce ve taşındıktan sonra eşyalarınızın kolilerde olacağı birkaç günlük süreçte, ihtiyacınız olabilecek temel ürünlerden birer veya ikişer tane içerek bir kutu. Bu kutu içerisindeki eşyalar kolilerinizi açma sürenize veya ailenizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir elbette. Bu noktada evin her odası için bu tarz bir temel kutu oluşturmayı veya ailenin her bir ferdi için bir kutu oluşturmayı da tercih edebilirsiniz. Bu kutuların içerisinde öncelikle birkaç parça günlük kıyafet ve iç çamaşırı, tabi bir de gecelik bulundurmak gerekiyor. Bunun yanında kişisel temizlik ve bakım ürünlerini, kullandığınız günlük ilaçları eklemeyi unutmayın. Ayrıca yeni evinize taşındığınızda yemek ihtiyacınızı da düşünmek gerek. Birkaç parça tabak, çatal – bıçak, bardak bulundurmak hatta eski evinizde varsa bir iki paket makarnayı veya konserveyi bu kutuya eklemek de mantıklı olacaktır. Ekstra olarak sabun, tuvalet kağıdı gibi temel temizlik maddelerini de eklemeyi unutmayın. Bu kutu içerisine koyulabilecek ürünler tamamen kişisel önceliklerinize göre şekilleniyor elbette. Burada yaygın kullanıma göre bir liste oluşturmaya çalışsak da ailenizin ve sizin 24 saat içerisinde sıklıkla kullandığı şeyleri bu kutular içerisinde bulundurmayı tercih edebilirsiniz.
Nakliyat İşlemi İçin Eşyalarınızı Oda Oda Paketleyin
Eşyalarınızı paketlemeye başladıktan sonra bir kargaşa yaşamamak için bu aşamayı oda oda ilerletmek daha faydalı olacaktır. Belirli bir sıra ile değil de rastgele ve tüm odalarda sürdürdüğünüz toplanma süreci büyük bir karmaşaya neden olabilir. Her odada bir yeri toplamaya başlarsanız evinizin her yerine dağınıklığı yaymış olacaksınız. Toparlanma süreciniz bir iki günde tamamlanmayacağını da hesaba katarsak her geçen gün sizi daha fazla strese sokacak bir dağınıklığın içerisine girmeye başlayabilirsiniz. Evinizin içerisinde bir yandan yaşamınızı devam ettirmenize olanak sunacak bir alan bırakmamış olacaksınız. Bu sebeple toparlanma ve paketleme sürecini oda oda yürütmek çok daha iyi olacaktır. Örneğin salonunuzu toplarken yatak odanıza gidip dinlenme imkanı elde edebilirsiniz de bu sayede. Ayrıca eşyaların düzenli bir şekilde toplanmasında da bu nokta etkili olacaktır. Paketleme işlemini tamamladığınız odaların kolilerini o odada tutarak taşınma esnasında araca olan yerleşimi de yönetebilirsiniz. Bu şekilde odalarınızın eşyalarının aracınıza nasıl yükleneceği ve yeni evinize ne sırayla indirebileceğini de yönetmiş olursunuz. Hem enerjinizi daha iyi yönetmenizi hem de süreci daha kontrol altından tutmanızı sağlayacak olan bu sistem sizi olası problemlerden de koruyacaktır.
Eşyalarınızın Güvenle Gideceğinden Emin Olun
Evden eve nakliyat sürecinde en riskli konulardan birisi eşyalarınızın indirme kaldırma sırasında göreceği zararlardır. Özellikle kırılma riski taşıyan eşyalarda bu konu oldukça önemli. Bir sürü uğraş ile paketlediğiniz eşyalarınızın yeni evinize ulaşamaması da oldukça can sıkıcı olabilir. Bunun için eşyaları paketlerken güvenle gideceklerinden emin olmak gerekiyor. Paketleme sürecinde kırılma ihtimali olan, hassas eşyalar için özel yöntemler kullanmakta fayda var. Bunun için elbette ilk olarak baloncuklu naylonları tercih etmek gerekiyor. Darbelere karşı oldukça etkili olan bu naylonları eşyanın hassaslığına göre birkaç tur sarmak gerekiyor. Bu sayede olası bir aksilikte eşyanızın korunmuş olabilir. Tabii ki sadece bu naylonlar da yeterli olamayabilir. Hassas eşyaların paketlenmesi sırasında battaniye, örtü, havlu gibi eşyalarınızı da kullanabilirsiniz. Örneğin önemli bir vazoyu paketlemeniz gerekiyorsa, baloncuklu naylon ile sardıktan sonra bir de battaniyeye sarıp koliye yerleştirebilirsiniz. Ancak bu tarz paketlemelerde kolilerin dışına gerekli etiketlemeleri ve uyarıları ekleyin ki daha sonra koliyi açan bir kişi battaniyenin içerisinde ne olduğu bilmediği için onu bir kenara bırakmasın veya içerisindekini düşürecek bir şekilde taşımasın. Ayrıca battaniye havlu gibi şeyler hassas eşyaların birbirine çarpmalarını engellemek ve sabit durmalarını sağlamak amacıyla kutunun içerisinde aralarda da kullanılabilir. Bunlara ek olarak parçacıklardan oluşan straforlar, kağıt parçaları veya gazete parçaları da yine hassas eşyaların korunması amacıyla tercih edilebilir. Burada önemli olan eşyanıza zarar gelmeyeceğine ikna olabileceğiniz şekilde kolinizi paketlemektir.
Elden Çıkarmak Veya Depolamak İstediğiniz Eşyaları Belirleyin
Taşınma süreci aynı zamanda evinizdeki eşyaları ayıklamak için de güzel bir fırsattır. Tüm eşyaları yerlerinden çıkardığınız süreç boyunca uzun zamandır kullanmadığınız, gelecekte de kullanmak istemediğiniz eşyalarla karşılaşabilirsiniz. Yeni evinize giderken fazlalıklardan kurtulmak da oldukça iyi olacaktır. Bu eşyaları tekrar taşıyıp ve bir yerlerde gereksiz yer kaplamalarına izin vermektense onları elinizden çıkarmayı tercih etmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Artık kullanmak istemediğiniz eşyalarınız elbette hem kullanılmayacak durumda hem de hala değerlendirilebilir şekilde olabilir. Bu eşyaları da bir yandan birkaç kutu içerisinde tasniflemek gereksiz kayıpların da önüne geçer. Elden çıkaracağınız eşyalar içerisinde öncelikle kullanılmayacak durumda olanların çöp olanları ile geri dönüştürülebilir olanlarını ayırın. Bu küçük ve kolay aktivite kaynakları verimli kullanma yolunda sizin de ufak bir katkı sunmanızı sağlayacaktır. Bunların yanında bir de kullanılabilir durumda olan ama sizin saklamak istemediğiniz eşyalar olacak elbette. Bu eşyalar içerisinde pahalı, değerli olduğunu düşündüğünüz ve size ek gelir elde edeceğine inandıklarınızı satılmak üzere ayırın. Ayırdığınız bu eşyaları çeşitli platformlarda, kermeslerde veya pazarlarda satabilirsiniz. Bir de satmak istemediğiniz sağlam eşyalar olacaktır. Bunları da çeşitli kurumlara ve yardım kuruluşlarına bağışlayabilirsiniz. Sizin için ihtiyaç olmayan, değersiz bir eşya birileri için çok önemli bir gereksinim olabilir.
Ve tabii tüm bu süreçte, evinizde yer bulamadığınız fakat elden çıkarmak istemediğiniz ya da dönem dönem kullanmak durumunda olduğunuz için saklamak isteyeceğiniz bazı eşyalarınız olacaktır. Bu eşyaları da kategorilerine ayırarak paketlemenizi ve profesyonel olarak hizmet sunan bir eşya depolama firmasından eşya depolama hizmeti almanızı öneririz. Depolamak istediğiniz eşyaları, kullanım sıklığınıza göre depolama alanınızın içine yerleştirmeniz, ileride gerçekleştireceğiniz depo ziyaretlerinde de size ayrıca kolaylık sağlayacaktır.
Kutularınızı Organize Edin Yeni Evinize Kolaylıkla Yerleşin
Eşyalarınızı uzun uğraşlar sonucu kolilemeyi tamamladınız. Yeni evinize taşınma işlemi de tamam. Şimdi sıra geldi tekrar yerleşmeye. Ama hangi kutu nereye ait? Kutuları açtıkça içinden çıkanlara süprize göre yerleştirdiğiniz bir karmaşaya hazır mısınız? Bu tarz durumlar yaşamamak için kutuların organizasyonu da oldukça önemli bir konu. Daha önceki maddelerde paketlemenizi oda oda yapmanızı ve her odanın kutularını orada bekletmenizi tavsiye etmiştik. Bu taşınma sırasında araca yerleşme düzenini belirliyor olsa da kutuların tamamının ne olduğunu anlamak için yeterli değil. Bu yüzden kutuların daha organize bir şekilde olması için etiketleme yapmanızda fayda var. Etiketleme ile öncelikle hangi kutunun hangi odaya ait olduğunu belirleyin. Bu sayede yeni evinizde kutuları ilgili odaya bırakarak yığılmaların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca kutuların içeriğini de not almak, yerleştirme esnasında da acil bir ihtiyaç durumda da kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca etiketleme taşıma esnasında kutunun nasıl taşınması gerektiği ile ilgili de yönlendirme yapacaktır. Örneğin hassas eşyaları taşırken üzerindeki not daha dikkatli davranılması gerektiğini ortaya koyar. Bu da aslında eşyalarınızın güvenliği için oldukça önemli bir konuya çözüm getirir.
Evden Eve Nakliyat İşleminin Tarihine Nasıl Karar Verebilirsiniz?
Evden eve nakliyat işleminizin tarihini belirlemek, çok kolay bir karar olmasa da tüm süreci etkileyen bir unsur. Evinizi hangi gün tam anlamıyla taşıyacağınız aslında tüm taşınma sürecini nasıl planlayacağınızla da ilgili. Tam taşınma tarihini belirlemek, kalan süre içerisinde neleri ne kadar zamanda yapabileceğinizi de belirlemeye yardımcı olur. Ancak tabii ki bu tarihe karar vermek tahmin edeceğiniz üzere çok da kolay değil. Birçok farklı unsur tarihi belirlemek için etken olabilir. Bu nedenle tarih belirleme esnasında kontrolden geçirmeniz gereken birkaç önemli konu var. Bunların başında mevcut evinizi boşaltmanız gereken tarih ile yeni evinize yerleşebileceğiniz tarihin kesişim aralığını belirlemek geliyor. Mevcut evinizi, sözleşme gereği boşaltmak zorunda olduğunuz bir tarih olabilir. Ayrıca yeni eviniz de belirli bir tarihe kadar müsait duruma gelemeyecek olabilir (içerisinde kiracı olabilir veya bir tadilat süreci yaşaması gerekebilir). Bu gibi durumlar tarihinizi ileri veya geri alma gerekliliği doğurabileceği için kesişim aralığını belirlemek gerekiyor. Daha sonra ise işinizle ilgili bir başlangıç tarihi olup olmadığı devreye giriyor. Ayrıca eğer ailede okuyan bir çocuk varsa onun ders dönemleri de bu noktada belirleyici faktörlerden birisi olabilir. Bu gibi unsuları gözden geçirdikten sonra hangi aralıkların uygun olmadığını daha net görebilir ve uygun tarihi de bu doğrultuda belirleyebiliriz.
Profesyonel Destek Almalı Mısınız?
Taşınma süreci beklenildiğinden daha zor ve karmaşık olabilir. Özellikle büyük eşyaların demonte edilmesi bir nebze uzmanlık ve tecrübe gerektiren işler. Bunun yanında eşyaların paketlenmesi de aslında özel yöntemler ve beceriler gerektiren süreçlerdir. Hepsinden de zorlu tarafı ise o eşyaların evden araca ve araçtan tekrar eve taşınması kısmı tabii ki. Burada bahsettiğimiz konuları elbette kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak oldukça zorlayıcı geçebilir. Profesyonel bir nakliye hizmeti almak, bu süreçler hem çok daha hızlı hem de çok daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Elbette burada da bütçe konusu devreye giriyor. Taşınma maliyetleri için ayırdığınız bütçeye göre nakliye hizmetini bir veya birkaç yönlü olarak alabilirsiniz. Alternatif hizmetler, nakliye hizmetlerinin profesyonel ekipleri tarafından yapılıyor olması dolayısıyla bütçenize uygun ise tercih edilmesi önemli şeylerdir. Özellikle taşınma sürecinin stresini büyük oranda azaltarak sizin de rahat bir nefes almanızı sağlayacaktır.
PratikDepo Nedir? Eşya Depolama Hizmeti Nasıl Sağlanır?
Yenilikçi bir mobil depolama hizmeti olan PratikDepo; özel işlemden geçmiş ahşap konteyner depoları ile kiralık depoları evinizin önüne kadar getiriyor. PratikDepo’nun yenilikçi servisi ile evinizden hiç çıkmadan eşyalarınızı depolamak mümkün. Kapınıza kadar gelen özel deponuza, PratikDepo’nun uzman ekipleri eşyalarınızı özenle yerleştirir ve kapısını kilitleyip anahtarı size teslim ederek ana depolama merkezine taşırlar. Siz tekrar eşyalarınızı almak istediğinizde de süreç aynı şekilde işlemeye devam eder. PratikDepo aynı zamanda +1 Oda hizmeti ile de evinizin ekstra bir odası varmış gibi eşya depolama hizmeti almanızı da sağlıyor. +1 Oda ile dönemsel kullandığınız eşyalarınızı, hobi ve spor ürünlerinizi, mevsimlik kıyafetlerinizi deponuza koyabilir ve her üç ayda bir ücretsiz bir şekilde evinize çağırarak eşyalarınıza tekrar ulaşabilir almak istediklerinizi alıp yerine yenilerini koyabilirsiniz. Elbette farklı ihtiyaçlarınıza özel farklı boyutlarda konteyner depolar ile de ne fazla alana sahip ne dar depolar ile uğraşmadan eşyalarınızın miktarı ile uyumlu bir depoya sahip olabilirsiniz.
PratikDepo aynı zamanda depolama süreci boyunca ihtiyacınız olabilecek ek hizmetlerle de yanınızda olmaya devam ediyor. PratikDepo’nun depolarında tüm güvenlik önlemlerinin yanında gelişmiş sigortalama imkanları da bulunuyor. Bunun yanında yeni evden eve taşıma hizmeti ile de birbiri ile doğrudan ilişkili iki konu olan depolama ve nakliye işlerini bir araya getiriyor ve çok yönlü bir profesyonel hizmet sunuyor. PratikDepo evden eve nakliyat hizmeti ile taşınma sürecinin tüm unsurlarını uzman ekiplerin ellerine bırakabilir, tüm olası ihtiyaçlarınızı tek bir elden karşılayabilirsiniz.