Yatak Odanızı Paketlerken Yardımcı Olacak İpuçları!
Taşınma ve Eşya Depolama Rehberi 04
Bir yandan geride bırakılanların üzüntüsünü bir yandan da yeni başlangıçların heyecanını yaşamaktır taşınmak. Çoğu zaman işimiz, eğitimimiz için kimi zamansa yeni sulara yelken açmak ya da bir şeylerden kaçmak için taşınmak durumunda kalırız. Taşınmaya istekli olun ya da olmayın taşınma aşaması her zaman için zorlu bir süreçtir. Kendinize uygun yeni bir ev bulduktan sonra eşyalarınızı en hızlı, en kolay ve en sağlam şekilde bu eve taşımak ve yerleştirmek meselesi ortaya çıkar. Sık taşınan insanlar için bu süreç artık belli bir rutin haline gelmiş olabilir ve alışageldikleri şekilde hızlıca taşınma sürecini gerçekleştirebilirler elbette. Ancak bu konuda deneyimsiz olanlar için dışarıdan yardım ve tavsiye almak oldukça değerli olacaktır. Biz de taşınma rehberi serimizle bu durumdaki kişilere ışık tutmaya devam ediyoruz.
Taşınma Ve Eşya Depolama Sürecinde Her Oda Özen İster
Taşınmak maalesef eve birkaç kutu alıp bulduğumuz eşyaları bunlara doldurmaktan ibaret değil. Her odanın kendine özgü mobilyaları, eşyaları var. Bu yüzden her odanın nakliyat ve eşya depolama süreci için farklı bir hazırlanma yöntemi gerekir. Bu şekilde hazırlanmak, eşyalarımızın daha düzenli olarak taşınmasını sağladığı gibi alacağımız özel önlemlerle daha sağlam olarak nakliyesinin gerçekleştirilmesini ve evden eve nakliyat sırasında birtakım eşyaların kaybolmasını önlemek gibi avantajları da beraberinde getiriyor. Taşınmak için toplanılan eşyaların nakliye sonrasında yeni bir eve tekrar yerleştirileceğini göz önünde bulundurursak, eşyalarımızı odalara göre kutulamanın da yeni evimize yerleşme sürecimizi oldukça kolaylaştıracağını söyleyebiliriz.
Yatak Odasını Paketlerken
Odaların taşınma öncesinde kendine özgü yöntem ve şekillerde paketlenmesi gerektiğinden yukarıda bahsetmiştik. Belki de bunlar arasında en önemlilerinden birisi yatak odamızı paketlemektir. Yatak odamız içerisinde bolca kişisel eşya ve kıyafet barındırır. Bunların her biri bizim için önemli olmakla beraber bu eşyaların zarar görmemesi ve eksiksiz olarak nakliyesinin gerçekleşmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden yatak odamızı paketlemeye başlamadan önce bir yol haritası çizmek ve buna göre hareket etmek sağlıklı olacaktır.
Taşınma ve Depolama Hazırlığı Nasıl Başlamalı?
Tabii ki yatak odası dediğimizde tek bir odadan bahsetmiyoruz. Evlerimizde ebeveyn yatak odası, çocuklar için yatak odası hatta bazılarımızın evinde misafir yatak odası dahi bulunuyor. Bunların her birini ayrı ayrı toplayıp hareket edeceğiz. Ancak işe girişirken nereden başlamalı ve nasıl hareket etmeliyiz? Öncelikli olarak varsa misafir yatak odasından başlamak gerekir diyebiliriz. Çünkü bu oda genellikle gelen misafirlerin kullanacağı kadar eşya barındırmakta, bunun dışında kişisel eşyalar ya da gardırop ve kıyafetler bu odada bulunmamaktadır. Sayı bakımından diğer yatak odalarına nazaran daha az eşya bulundurduğu için eşya paketleme işlemine misafir yatak odalarından başlanabilir. Bu sayede bir odamızı kolayca boşaltmış olmakla beraber paketlediğimiz eşyaların ev içinde düzenli duracağı, koridorlarda ve salonda ayak altında bulunmayacağı bir alan da yaratmış olabiliriz. Bunun ardından yine içerideki mobilya ve eşya yoğunluğunu kıyaslayarak çocuk ve ebeveyn odalarını paketlemeye geçebiliriz.
Paketlemenin İlk Adımı
Odalarımızı hangi sıralamayla toplayacağımızı konuştuk, peki odaların içerisinde nasıl bir düzenle ilerleyeceğiz. Paketleme işleminde odamıza kutularımızı koyup bulduğumuz eşyaları kutulara yerleştirmenin çok da sağlıklı olmayacağını konuşmuştuk. Peki, önerimiz nedir? Öncelikle eşyalarımızı ortaya çıkaralım ve sınıflandıralım. Yatak odalarımızın ve gardıroplarımızın bir köşesinde her zaman kullanmadığımız bazı kıyafetler, eşyalar yer alır. Bunların zaman içerisinde varlığını unutsak da evimizde yer kaplamaya devam ettiklerini, özellikle taşınma esnasında daha çok eşyanın daha çok zahmet anlamına geldiğini ve bu eşyaların gerekliliklerini bir kere daha düşünmenin önemli olacağı konusunda hem fikiriz. O halde ilk olarak eşyalarımızı sıralamak ve sınıflandırmakla başlayabiliriz diyebiliriz. Bu sayede hangi eşyalarımızın yeni evimize geleceğini, hangileriyle ise yollarımızın ayrılacağını tespit etmiş olabiliriz. Yolumuzu ayıracağımız eşyalardan iyi durumda olanları bağışlayabilir, vazgeçmek istemediğimiz eşyaları ise profesyonel bir eşya depolama şirketi ile anlaşarak depolayabiliriz. Ayrıca bu sınıflandırma esnasında eşyalarımızın ne denli hassas olduklarını da gözetirsek bu eşyaları nakliye sırasında zarar görmeyecek şekilde paketleyebiliriz.
Gardırobunuzun Kapağını Açmaktan Korkmayın
Günlük hayatın yoğunluğu içerisinde bazen kıyafetlerimizi düzgünce yerleştirmeye dahi fırsatımız olmuyor ve üzerimizden çıkarıp gelişigüzel bir yere koyuyoruz. Özellikle iş hayatı günümüzün ciddi bir bölümünü meşgul ettiğinden bazen eve gelip bir şeyleri düzene koymak oldukça zor geliyor. Bu süreç ilerledikçe gardıroplarımız büyük bir dağınıklık içerisinde kalabiliyor. Taşıma esnasında gardırobun kapağını açmak ve o dağınıklığı düzenli bir şekilde kutulara yerleştirmek gözümüzü korkutabiliyor. Ancak paketlemenin ilk adımlarından biri olarak gardırobumuzun kapağını açmamız gerektiğini unutmayalım. Ayrıca paketleme sırasında bu eşyaları yukarıda bahsettiğimiz üzere sınıflandırdığımızda, aralarından belki de ihtiyacımız olmayan ve gardırobumuzda sadece dağınıklığa katkıda bulunan birkaç kıyafeti ayıklayabiliriz. Sınıflandırılmış bir şekilde kutuladığımız gardırobumuzu yeni evimizde tekrar yerleştirmek de oldukça kolay olacaktır. Bu sayede gardırobumuzda yeniden düzenli halini alacaktır. Hem kim bilir, belki bu sefer dağınıklığını kontrolünü kaybetmeyiz.
Kırılacak Eşyalar İçin Önlem Alın
Yatak odalarımız kişisel olarak zaman geçirdiğimiz ve tamamen kendimize ait olan bir alan. Özellikle gençler için bu odalarda posterler, çerçeveler asmak ya da odayı dekoratif eşyalarla süslemek oldukça keyifli olabiliyor. Tabii bir de odalarımızda bulunan lambalar var. Bunların çoğu hassas ve nakliye sırasındaki küçük bir sarsıntıda, darbede kırılabilecek eşyalar. Hiçbirimiz sabah uyanıp bize hediye gelen o güzel çerçevedeki resmi, unutulmaz bir seyahatin hatırası olarak yanı başımızda duran minik heykeli ya da her akşam kitapların arasında kaybolup giderken yolumuza ışık tutan o masa lambamızı kaybetmek istemeyiz. O halde paketleme işlemine başlarken bu eşyalarımıza ayrı bir özen göstermemiz gerekir. Bu eşyalarımızı paketleme sırasında koruyucu köpük veya ambalajlarla sarmak, nakliye sırasında alabilecekleri darbelere karşı onları ciddi manada korumak anlamına gelebilir. Bu sayede yeni evimize taşındığımızda o güzelim eşyaları ve hatıraları da bu eve başarıyla taşımış oluruz.
Eşyalarınızı Tozlardan Koruyun
Taşınma esnasında eşyaları her ne kadar kutuluyor olsak da oradan oraya sürekli yer değiştiren kutuların içerisine toz girmesi içten bile değil. Hele bir de kutulamadan taşınan eşyalar için yeni taşındığımız evde bizi uzun sürecek bir temizlik macerası bekliyor olabilir. Bunu önlemek için nakliye aşamasına geçmeden bazı tedbirler almak sizi büyük bir yükten kurtarabilir. Özellikle kutulamadan tek parça olarak taşıyacağımız mobilyalarda bu şekilde bir önlem almak gereklidir. Örneğin yatak ve bazaların temizliği herkes için önemlidir. Uyku için her gece girdiğimiz yatağımızın taşınma esnasında kirlenmesi pekâlâ sağlıksız bir durum olacaktır. İşte bu sebeple bu ürünleri nakliyeye hazırlarken içerisine toz geçirmeyecek şekilde poşetlerle sarmak önemlidir. Yine kutulara koyduğumuz kıyafetlerimiz ve diğer eşyalarımızı da kutu içerisine poşetlerle güzelce sarılmış bir şekilde koymak, kutunun içerisine girebilecek tozlara karşı bu eşyaları korumak anlamına gelecektir.
Mobilyalarınızı Parçalara Ayırarak Kutulayın
Taşınma esnasında bizleri belki de en çok uğraştıran işlerden biri de mobilyaların taşınmasıdır. Mobilyalar yapıldığı malzemeye göre değişiklik gösterse de genellikle ağır ve hacim olarak büyük eşyalardır. Ancak dolap, masa, sandalye gibi birçok mobilyanın parçalara ayrılabilir olmasını unutmamak gerekir. Taşınma esnasında mobilyaları parçalara ayırarak kutulamak hem daha ağır yükleri kaldırmamızı önleyecek, hem de kapı ve koridorlarda bu büyük mobilyaların taşınmasını oldukça kolaylaştıracaktır. Ancak bu mobilyaların parçalara ayrılması ve paketlenmesi sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle bu işi ilk kez yapıyorsunuz konu hakkında bilgi edinmek gerek mobilyalarınızın sağlığı gerekse kendi sağlığınız için faydalı olabilir.
Bu konuyla ilgili yazmış olduğumuz yazımızı okuyarak mobilyaların demontajının yapılması ve paketlenmesi ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz:
Mobilya Demontajına İlk Adım – Taşınma ve Eşya Depolama Rehberi 03
Ağır Mobilyalara Dikkat Edin
Mobilyalarımızı mümkün olduğunca parçalara ayırıp kutulayarak taşımamız gerektiğinden bahsettik. Ancak her mobilya için bu şekilde bir taşıma mümkün olmayabilir. Bu durum eşyaların kapı ve koridorlardan geçmesinde oldukça büyük bir dezavantaj oluşturduğu gibi tek parça halindeyken eşyaların daha ağır olması da taşınma esnasında bel ağrıları gibi birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu yüzden bu eşyaların taşınması sırasında olabildiğince yardım alarak ve kendimizi zorlamayarak hareket etmeli, hatta mümkünse bu işin ustası taşımacılar çağırılarak iş ehline devredilmelidir. Aksi taktirde oluşacak sağlık sorunları taşınmayı büyük bir eziyet haline getirebilir.
Çocuk Odaları
Taşınma, çocuklar için her zaman daha zordur. Özellikle doğup büyüdükleri ve alıştıkları ortamı terk etmek çocuklar için büyük sorunlar yaratabilir. Ayrıca öğrenim gördükleri okulu değiştirmek, parkta oynadıkları arkadaşlarıyla bağlantılarını koparmak onlar için oldukça üzücüdür. Bu yüzden taşınmanın çocuklar için olabildiğince az zarar görerek atlatılması sağlanmalıdır. Çocuklar bu süreçte üzgün oldukları için onlarla doğru iletişim kurmak gerekir. Bu süreçte taşınma konusunu çocuğa daha önceden açmak ve bilgilendirmek kadar taşınma esnası da önemlidir. Özellikle çocuk yatak odasını toplarken ve paketleme yaparken çocukların bu sürece katılmasını sağlamak onlar için daha iyi olacaktır. Odaları çocuklarla birlikte toplamalı, onlarla eşyalar sınıflandırılmalı ve yine paketlere koyana dek tüm adımlarda çocukların işe katılması sağlanmalıdır. Süreç boyunca onların duygularını paylaşmayı ve size göre taşınmanın duygusal yönünden daha çok etkilendiklerini unutmamanızı tavsiye ederiz.
Yeniden Yerleşirken
Buraya kadar yatak odalarının nasıl taşınmaya hazır hale getirileceğini konuştuk. Aslında bu aşamaların her birinde taşınma sonrasındaki yerleşme işlerini de daha kolay hale nasıl getirebileceğimizi düşünerek hareket ettik diyebiliriz. O yüzden yerleşme aşaması toplanmadan çok daha kolay olacaktır. Bu aşamada elbette dikkatli bir şekilde mobilyaların montajları yapılmalı ve akabinde eşyalar bir bir odalara yerleştirilmelidir. Yeni bir eve taşınmayı bir avantaja çevirmek de evimizin düzeni açısından mümkündür. Düzeni sağlamaya ne kadar çaba göstersek de iş hayatının yoğunluğu, çocukların telaşı, günlük hayatın koşuşturması derken bir şekilde evlerimizde dağınıklıklar baş göstermektedir. Bu dağınıklıkların temelini de evlerimizde fazladan bulundurduğumuz eşyalar olması ya da evimizin sahip olmak istediğimiz eşyalar için çok küçük olması oluşturabilir. Eğer ikinci ihtimal sizin için geçerliyse bu konuda bir eşya depolama hizmetine başvurmak sizin için faydalı olabilir, PratikDepo’nun sizler için sunduğu hizmetlere bir göz atmanızı öneririz. Eğer çok fazla eşyanız olduğunu ve hayatınızda bazı değişiklikler yapmanın zamanının geldiğini düşünüyorsanız, Minimalist Yaşam ile ilgili yazımıza bir göz atarak bu yaşam tarzı hakkında fikir edebilirsiniz. Kim bilir, belki de yeni eviniz beklediğinizden çok daha fazla yeni başlangıçları beraberinde getirir.