Ağır Eşyaları Taşırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Taşınma Ve Eşya Depolama Rehberi 05
Taşınma, çoğu zaman zahmetli bir süreçtir. Her ne kadar yeni bir eve taşınmanın heyecanı bizi sarsa da eski evimizden ayrılma süreci biraz zor olabilir. Taşınmanın fiziksel olarak zahmetli olması kadar elbette duygusal olarak da bazı zorlukları vardır. Bir evden ayrılırken o evdeki anılardan ve birçok duygudan da ayrılmış oluruz. Ancak bunlar bir yanda dururken taşınma sürecinde eşyaları paketlemek, araçlara yüklemek ve daha sonra yeni evimize yerleştirmek gibi önemli dertler de ortaya çıkar. Küçük eşyalar için kaybolma tehlikesi, hassas eşyalar için kırılma tehlikesi gibi dikkat etmemiz gereken noktalar varken taşıma işini gerçekleştiren kişiler için de bazı bedensel hasarlara yol açabilecek bir tehlike var: Ağır eşyaları taşımak. Evimizdeki her mobilya elbette ki aynı ağırlıkta değil. Bazı mobilyaları kolayca bir yerden bir yere hareket ettirirken bazı mobilyaları ise hareket ettirmek için ciddi bir çaba sarf etmemiz gerekir. Bu süreçte gerek evden çıkarırken gerekse eşyaları taşıyacağımız araca yüklerken dikkatli olmalıyız. Tabii eşyalarımızı araçtan indirip yeni eve taşıma sürecimizi de buna dahil edebiliriz. İşte tüm bu süreçte ayrı ayrı dikkat etmemiz gereken noktalar var. Taşınma sürecini profesyonel bir ekiple yürütmek çoğu zaman daha güvenlidir ancak bazen iş başa kalabilir. İşte bu gibi durumlar için gelin bu noktaları birlikte inceleyerek sorunsuz bir şekilde ağır eşyalarımızı nasıl taşıyacağımızı tartışalım.
Ön Hazırlığı Yapmak
Taşınma konusunda ister ağır eşyalar olsun ister hafif eşyalar tüm eşyaları bir ön hazırlığa tabi tutmamız gerekir. Eşyaları taşımaya hazırlamak ya da taşıma konusunda nasıl hareket edeceğinize dair bir plan oluşturmak gibi bazı ön hazırlıklar yaparak işe başlayabilirsiniz. Tabii bu ön hazırlık eşyalarla da sınırlı değildir. Evimizi de taşınma için hazırlamalı ve süreci kusursuz olarak geçirecek şekilde düzenlemeliyiz. Şimdi adım adım ön hazırlıkta yapmamız gerekenleri inceleyelim ve taşıma aşamasını daha iyi geçirmek için neler yapılacağına göz atalım.
Kapı ve Koridorları Ölçmeden Başlamayın
Taşıdığımız eşyaların boyutları birbirinden farklılık gösterecektir. Bu durum da elbette tüm eşyaların aynı şekilde ve rahatça kapılardan ve koridorlardan geçmeyeceği anlamına gelir. O halde ilk olarak kapılarımızı ve koridorlarımızı eşyalarımızın boyutlarına ne kadar müsait oldukları konusunda test ederek işe başlayabiliriz. Ölçümlerimizi yaptıktan sonra eşyalarımızı da ölçerek eşyaların hangi açıda ve şekilde taşıdığımızda bu kapı ve koridorlardan rahatça geçebileceğini tespit edebiliriz. Bu ön hazırlığı yapmadığımız taktirde eşyaları alıp taşıma işine koyulduktan sonra belirli noktalardan geçme konusunda ciddi sorunlar yaşayabilir ve tüm işi başa sararak devam etmek zorunda kalabiliriz. Ayrıca belirli bir noktaya geldikten sonra eşyaların dar alanlardan geçmediğini fark ettiğimizde plansız olarak hareket edip bu noktalardan eşyalarımızı geçirmek için çabalayabilir ve gerek kendimize gerekse eşyalarımıza zarar verebiliriz. İşte bu yüzden evimizin eşyaları taşıma konusunda bize ne kadar imkân sunduğunu test ederek taşıma işlemine başlayabiliriz. Eğer kapılarımız eşyalarımızın geçişi konusunda bize yeterince alan sağlamıyorsa başlamadan bu kapıları sökmemiz de gerekebilir.
Önünüze Çıkabilecek Eşyaları Kaldırmayı Unutmayın
Taşınma sürecinde evimizde elbette ki bazı dağınıklıklar olacaktır. Ufak tefek eşyalar, kutular veya bantlar odalarda ya da koridorlarda bir yerlere savrulmuş halde duruyor olabilir. Özellikle kesici ve delici olabilecek makas, bıçak, tornavida gibi eşyaların yerlerde olmadığına emin olmalısınız. Aksi taktirde taşıma sırasında bunları fark etmeyerek kendinize zarar verebilirsiniz. Tabii bir sürtünme sonucu bu malzemeler taşıdığınız eşyalara da zarar verebilir. Bu sebeple yolunuza çıkabilecek her türlü engeli kaldırdığınıza emin olmadan taşıma işine koyulmamalısınız.
Eşyaları Parçalara Ayırmayı Deneyin
Özellikle büyük eşyalar genellikle tek parça olarak tasarlanmaz. Birden fazla parçanın birbirine monte edilmesiyle bu eşyalar ortaya çıkar. Bu durum hem taşırken daha fazla yükle karşılaşmamak hem de kapı ve koridorlardan geçirme konusunda fayda sağlamak adına oldukça avantajlıdır. Bu yüzden eşyaların demontajını yapmak ağır eşyaları taşımak konusunda oldukça iyi bir fikirdir. Eşya demontajı için gerekli malzemeleri edindikten sonra demontaj için önerilen talimatları uygulayarak eşyanızı parçalarına ayırın. Ayırma işlemi sırasında parçalara zarar vermemeye ve doğru ekipmanları kullanmaya özen gösterin. Ardından parçaları paketleyebilir ya da zarar görmeyecek şekilde sarabilirsiniz. Bu parçaların her birini ayrı ayrı taşımak bir bütünü taşımaya göre çok daha kolay ve güvenli bir yol olacak.
Eşyaların İçerisinde veya Üzerinde Yük Bırakmayın
Ağır bir eşya taşıyorsak bu ağırlığı en aza indirmek oldukça önemli olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz üzere eşyayı parçalarına ayırmak bu ağırlığı tek seferde yüklememizi engelleyecektir. Şayet parçalarına ayıramıyorsak da bir bütün olarak taşırken fazladan yük çıkaracak şeylerden kurtulmamız gerekir. Bu eşyanın üzerinde veya içerisinde bulunan tüm eşyalar taşıma sırasında fazlalık yük olarak karşımıza çıkar. Ayrıca içeride bir eşya bulunması taşıma sırasında eşyanın yönünü değiştirme gibi durumlarda içeriden bir parçanın düşmesine sebep olabilir. İşte bu sebeple taşıdığımız bir eşyanın üzerinde veya içerisinde başka bir eşyanın bulunmadığından emin olmadan bu eşyayı hareket ettirmemeliyiz.
Taşıma Anında Neler Yapılmalı?
Ağır eşyalarımızı taşıma konusunda yapmamız gereken ön hazırlıklardan bahsettik. Bu hazırlıklar eşya taşıma sürecini oldukça kolaylaştıran ve ortaya çıkabilecek sorunları önleyici tedbirledir. Ancak tabii ki tüm ön hazırlığı yapmış olsak da önemli olan bu ağır eşyaları yerinden oynattığımız andır. Özellikle vücudumuza zarar verecek sonuçlardan kaçınmak için taşıma anında dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Şimdi onları inceleyelim.
Ağır Eşyaları Kaldırma Konusunda Çok İddialı Olmayın
Bazen ağır bir eşyayı kaldırmak dışarıdan çok kolay gözükebilir. Özellikle ağırlık kaldırma konusunda kendinize güveniyor ve gücünüzden şüphe duymuyorsanız böyle düşünmeniz oldukça normaldir. Bir bakışta hareket ettirmesi gözünüze zor gözükmeyen eşyaları taşıma işine tek başınıza girişebilirsiniz. Ancak bu çoğu zaman iyi bir fikir değildir. Birçok insan bu şekilde dikkatsizce eşya taşıma işine girerek vücudunda bir yerleri incitir ya da daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalır. Ayrıca herhangi bir yeriniz incinmese de bu eşyaları bu şekilde taşımak vücudunuzu daha çok yormanız anlamına gelir. Özellikle tüm evi taşıyorsanız bu taşıma işlemini birden fazla eşya için yapmanız gerekecektir. Bu durumun yol açacağı yorgunluk, taşınma sürecinizi sancılı bir hale gelebilir. İşte bu sebeple bu konuda arkadaşlarınızdan ya da profesyonel bir ekipten yardım almaktan çekinmemenizi öneriyoruz.
Vücudunuzu Taşıma İşlemine Hazırlayın
Ağır bir yükü kaldırmak eğer çok spor yapan biri değilseniz vücudunuz için zor bir eylem olabilir. Örneğin vücudumuzu aniden bir ağırlıkla karşı karşıya bırakmak sonrasında ağrılar yaşamamıza sebep olabilir. Bu sebeple eşyaları taşımaya başlamadan önce bazı açma germe hareketlerini yaparak vücudunuzu ısındırabilirsiniz. Bu sayede vücudunuz eşya taşıma işlemine daha hazır hale gelecektir.
Belinize Zarar Vermemeye Dikkat Edin
Ağır bir yük taşımak vücudumuzda en çok belimiz için tehlikedir. Bu tarz yükleri kaldırırken doğru şekilde hareket etmediğimizde belimizde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu da bizi uzun süre rahatsız edecektir. İşte bu sebeple ağır bir eşyayı hareket ettirirken vücudumuzu doğru şekilde hareket ettirmek ve ağırlığı vücudumuzun doğru noktalarına vermek oldukça önemlidir. Dikkatsiz bir şekilde ağır eşyaları kaldırdığımızda genellikle yükü belimize veririz ve gücü buradan alırız. Ancak bu olumsuz sonuçlara yol açabilir. Ağır bir eşyayı kaldırırken bu yükü daha çok kollarınızla ve bacaklarınızla üstlenmeniz gerekir. Bu sayede daha az enerji ve güç harcamış olacak ve belinizi incitme riskini azaltmış olacaksınız. Eşyayı yüklenmek kadar yere bırakma anı da elbette ki önemlidir. Burada da belinize ani bir yük bindirmemeye dikkat etmelisiniz. Bir başkasından yardım almak yine burada da önemli olabilir.
Planlı Hareket Edin
Yukarıda taşıma işlemine başlamadan önce yapılması gereken bazı şeylerden bahsetmiştik. Taşınma sırasında işimizi kolaylaştıracak birtakım çözümler ortaya koyduk. Taşınma öncesinde yapılacak hazırlıklardan en önemlisi de bir plan hazırlamaktır. Çünkü gelişigüzel olarak eşyaları taşımaya başlamak işin daha uzun sürmesine ve zorlaşmasına yol açar. Hele bir de ağır eşyalar söz konusuysa planlı olmak çok daha önemli hale gelir. Taşınma sırasında ise plana uygun olarak hareket etmek gerekir. Hangi eşyayı nasıl taşıyacağınıza önceden karar verin. Eşyaların taşınma sırası da rastgele değil plana göre olmalı, unutmayın. Hangi eşyanın ne kadar ağır olduğuna, ne şekilde taşınacağına önceden karar vermek taşınma anında ortaya çıkabilecek her türlü sorunu önleyecektir. Örneğin bir eşyanın ne kadar ağır olduğundan habersiz ve bu eşyayı nasıl taşıyacağınız konusunda bir fikir sahibi olmadan eşyayı kaldırmaya çalışırsanız, vücudunuzda bir yerleri incitme ihtiyacınız artacağı gibi bu eşyayı hareket ettirme konusunda da birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte bu gibi sebepler yüzünden bir plan hazırlamak ve ardından bu plana sadık olarak hareket etmek özellikle ağır eşyalar açısından faydalı olacaktır.
Taşınma Asansörü Kullanın
Eşyaları evimizde hareket ettirmek belki çok zor olmayabilir. Ancak bir apartmanda yaşıyorsak merdivenlerde bu eşyaları taşımak oldukça zorlu bir sürece dönüşür. Özellikle merdivenleriniz darsa eşyalarınızı hem bu alana sığdırmak hem de eşyanın ağırlığını kontrol altında tutmak sizi oldukça yorabilir. Burada teknolojinin bize sağladığı kolaylıkları kullanmaktan kaçınmayın. Asansörlü taşımacılık günümüzde oldukça yaygınlaşmış ve ulaşılması mümkün bir imkân haline geldi. Bu şekilde bir asansörden faydalanarak eşyalarınızı merdivenlerde taşımak yerine pencere veya balkonunuzdan doğruca asansöre yükleyebilir, bu şekilde apartmandan dışarıya çıkarabilirsiniz. Yine taşınmanın ikinci aşaması olan yeni evinize eşyalarınızı yerleştirme sürecinde de, taşındığınız ev bir apartmandaysa asansörden faydalanmanız iyi olacaktır.
Taşınma Asansörü Kullanamıyorsanız
Bazen eşyalarınızı indirmek için bu şekilde bir asansörlü taşıma imkanına erişemeyebilirsiniz. Bu durum ağır eşyaları taşımak konusunda sizi elbette ki çok zorlayacaktır. Eğer çok yüksek bir katta oturmuyorsanız ve eşyalarınız buna uygunsa balkonunuzdan veya pencerenizden sağlam bir ipe bağlayarak eşyanızı aşağıya sarkıtabilirsiniz. Ancak bunun da çok dikkatli olarak yapılması gerektiği konusunda uyarmalıyız. Bu seçenek de mümkün olmayacaksa iş başa düşmüş demektir. Merdivenleri kullanarak eşyaları taşımak zorunda kalmanız can sıkıcı olabilir. Bu süreçte aceleci davranmamaya, mümkün olduğunca yardım almaya ve tek başına hareket etmemeye, eşyaları merdivendeki alana göre dikey-yatay pozisyonlara getirerek hareket ettirmeye özen göstermelisiniz. Tüm bunları yaparken yine ağırlığı belinize yüklemekten kaçının. Tüm süreci tamamlamış ve yalnızca birkaç merdivenden eşyaları indirmek kalmışken artık belinizi incitmek istemezsiniz.
Profesyonel Destek Alın
Evinizle ve eşyalarınızla ilgili her ne işlem yapıyorsanız profesyonel destek alın. Evinizi taşımak için bir nakliye hizmeti ya da eşyalarınızı depolamak için bir eşya depolama hizmeti aldığınızda profesyonel bir firmadan mutlaka destek alın.